21. maj 2024 15:03

Ambasador Srbije u Iranu Damir Kovačević: Pogibijom predsednika i ministra, Srbija izgubila dva važna prijatelja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Srbije u Iranu Damir Kovačević: Pogibijom predsednika i ministra, Srbija izgubila dva važna prijatelja

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ambasador Srbije u Iranu Damir Kovačević izjavio je danas da je pogibijom iranskog predsednika i ministra spoljnih poslova te zemlje Srbija izgubila dvojicu važnih prijatelja koji su imali razumevanje oko mnogih stvari koje su važne za Srbiju.

On je za Tanjug rekao da su predsednik Irana Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan bili naklonjeni Srbiji, kao i da se on pre 10-ak dana sreo sa ministrom koji je "širokog srca sa velikim osmehom" govorio o odnosima s Srbijom i svemu što nam predstoji.

"To je jedan veliki gubitak. Mislim da smo i mi kao Srbija izgubili dva prijatelja", rekao je Kovačević.

On je istakao da je pogibija predsednika i ministra tužan događaj za ceo Iran i da je uvedena petodnevna žalost da bi svi građani imali priliku da se oproste od njih.

"U više gradova će se održati sahrana. Već se danas održava u Tabrizu, danas će biti i u gradu Kom koji je važan verski centar, sutra je najveća ceremonija u Teheranu, gde će biti saborna molitva koju će viditi vrhovni verski vođa. U četvrtak u Mašhatu. Ceo Iran tuguje, biće data prilika svima da se oproste od svih zvaničnika", rekao je on i dodao da vlada i institucije funkcionišu normalno.

Helikopter u kojem su se nalazili Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan srušio se u nedelju na severozapadu Irana, a pored njih dvojice, poginulo je još šest osoba.