21. maj 2024 20:15

Vučić: Dobili smo podatke, za neke zemlje nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa; Situacija se menja iz sata u sat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Dobili smo podatke, za neke zemlje nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa; Situacija se menja iz sata u sat

Foto: Tanjug video

NJUJORK - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da smo dobili podatke o tome ko će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici i da će biti razočaravajućih vesti po pitanju stava nekih država od kojih nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa. 

"Ali očekivali smo velike pritiske i znali smo da će biti promena stavova i da će ćutati sve vreme i na kraju se prikloniti onima koji su veliki i jaki, ali biće i onih koji će izdržati pritiske i pokazati da su spremni da se bore za istinu i da se suprostave nakaradnim prinicipima", rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da radimo svoj posao koliko možemo uprkos svim  teškoćama i naporima.

"Jedino sam obećao ljudima da ćemo danonoćno da radimo i to neće biti bez rezultata", poručio je Vučić.

Naš narod nije genocidan, otvarate Pandorinu kutiju

Aleksandar Vučić poručio je iz Njujorka da Srbi nisu genocidan narod i dodao da smo slabiji mnogo, ali da će uzvratiti svaki udarac jer Srbija brani svoj obraz i slobodu.

"Ako ja pitam ove ljude ovde, zbog čega se donosi ova rezolucija, koja je namera i ko je donosi i zašto u ovom trenutku i hoće li to da ujedini bilo koga u BIH i u regionu? Ne, ništa nije podelilio više region. Nikada niko nije mogao da donese dobru odluku od ove koju su doneli Nemci i Sarajevo", rekao je Vučić.

Upitao je i šta će da rade sutra pošto su, kako kaže, otvorili Pandorinu kutiju pa će da dođu do rezolucije o nemačkom genocidu nad Rusima, Srbima, hrvatskom genocidu nad Srbima i raznim drugim temama, do Namibije, šta su radili Nemci tamo.

"Hoćete tad da imate isti princip ili ćete da kažete da nije u skladu sa međunarodnim pravom", upitao je on.

Kina će glasati protiv rezolucije u Srebrenici jer razumeju međunarodno pravo

Predsednik Srbije rekao je da će Narodna Republika Kina u Ujedinjenim nacijama (UN) glasati protiv rezolucije o Srebrenici, jer su to kako je rekao, srpska braća koja razume međunarodno pravo, a da će Kina po pitanju Tajvana uvek imati podršku Srbije.

"Mi podržavamo princip jedne Kine. To je veoma važno da čuju naši kineski prijatelji. Ne samo da smatramo da je to mudar i jedino mogući princip, već smatramo i da je to apsolutno unutrašnja stvar Kine", rekao je Vučić u Njujorku.

Dodao je da će Srbija podržati Kinu kada je u pitanju rešavanje pitanja Tajvana.

"Mi imamo puno poverenje u mudrost, snagu, ozbiljnost i odgovornost predsednika Sija i Narodne Republike Kine. Međunarodno javno pravo je na strani Republike Kine. Svi oni koji se igraju rata i koji podržavaju izbore na Tajvanu i predsednika Tajvana, jednog dana će se praviti da se to nije ni događalo", naglasio je predsednik Srbije.

Situacija oko glasanja se menja iz sata u sat, neće im biti lako

Vučić je izjavio da će Srbija posle glasanja o rezoluciji o Srebrenici videti ko su joj prijatelji i partneri, jer se kako je naveo, situacija menja iz sata u sat i dodao da im neće biti lako. 

"Oni su uvereni da će imati ogromnu većinu, ogromnu podršku, vidim da su mnoge naše ljude ubedili u to. Oni koji su naučili njih da samo slušaju i da ne veruju u mogućnost bilo kakvog otpora, sirovoj i surovoj sili, oni nikada ne mogu da se bore do kraja. Ja sam borac i boriću se do kraja i dalje verujem da će biti iznenađeni rezultatom glasanja", rekao je Vučić. 

On je dodao da je već i ukalkulisao i one koji mu se  nisu javljali i dodao da će da razočaraju naš narod, ali da njega odavno ne mogu. 

Vučić je prokomentarisao i izjavu direktora Centra "Simon Vizental" Efraima Zurofa koji je rekao danas da se nada da rezolucija o genocidu u Srebrenici neće biti usvojena, navodeći da su Ujedinjene nacije najgore mesto za glasanje o tom pitanju, jer je reč o "političkom glasanju, a ne istorijskoj analizi", i rekao da to svi znaju.

Hoće Srbiji da nametnu moralnu i političku odgovornost, ali i posledice

Predsednik je izjavio da velike zemlje preduzimaju neverovatne stvari i iznose zastrašujuću argumentaciju kako bi ubedile druge da glasaju za rezoluciju o Srebrenici, sa ciljem da se Srbiji i srpskom narodu nametne moralna i politička odgovrnost i osuda sa svim posledicama koje iz toga proizilaze.

"Nemamo mi šansu da pobedimo, sve je borba, neverovatne stvari koje preduzimaju da bi ubedili ljude, a argumentacija je zastrašujuća, to je valjda naučeno kako su kolonijalnim metodama upravljali slabijim i manjim zemljama, pa malo da nastave da to rade na isti način", istakao je Vučić za RTS.

Dodao je da se radi o tome da veliki i silni misle da imaju pravo da rade kako hoće i šta hoće, a da je naše da se suprotstavimo.

"Moramo da branimo slobodu, svoju slobodu, svoj narod, svoj obraz, svoju zemlju. I to radimo", rekao je Vučić.

Ispod 100 glasova za rezoluciju o Srebrenici značiće ogromnu podelu

Vučić je izjavio da će sve ispod 100 glasova "za" značiti ogromnu podelu.

"Razgovarao sam sa našim prijateljima, oni očekuju preko 100 glasova 'za' od 193 zemlje, mi očekujemo da imaju manje od 100 glasova 'za', sve što budu imali ispod značiće ogromnu podelu i dobar deo muslimanskih zemalja neće ući, koje se plaše njihove reakcije, i to im je jasan signal da su oni protiv, neće ući na glasanje", rekao je Vučić za RTS.

Kaže da Srbija trpi udarce ispod pojasa, ali da Srbija i dalje stoji i bori se, i nastaviće da se bori.

"Mi nismo genocidan narod, a to je jedino što hoće kao zaključak da izvuku, a onda će dva dana posle toga razni tobož naši prijatelji koji će da glasaju 'za' da hvale Srbiju za nešto i da govore, dolazimo da sarađujemo, napašće nekoga ko će da kaže, sad ćemo da tražimo naknadu štete - jer će reći, to ne može", naveo je Vučić.

Ja se molim za život Srbije, nekima to smeta

Predsednik Srbije rekao je da se on moli za život Srbiju i da je pred put u Njujork otišao u Hram Svetog Save da bi mu srpski patrijarh dao snagu da se bori.

"Ako im je to zasmetalo, žao mi je. A to što mi prete, nije problem. Oni se Bogu mole da ja poginem, a ja se molim za našu Srbiju. Različite su svetinje kojima se molimo. Oni se mole za moju smrt, a ja za život Srbije", rekao je Vučić novinarima u Njujorku komentarišući odjek koji je u javnosti imala molitva u Hramu Svetog Save koji je održao patrijarh Porfirije.

Vučić je rekao i da mu nikada nije smetalo ako neko veruje u Boga ni kada je u Skupštini Srbije gledao kako se neki prekrste, neki klanjaju poput Memića, a neki su katolici kao Žigmanov.

"Nikada mi nije smetalo ako neko veruje u Boga. Ja nisam neko ko je preveliki vernik, neko ko svakog jutra ide u crkvu. Moj stariji sin je mnogo veći vernik nego ja, majka takođe. Ali poštujem crkvu i da, verujem u Boga. Otišao sam da dobijem blagoslov od patrijarha srpkog pred put da bi mi dao snagu da se borim", naveo je Vučić. 

U petak će Srbi biti ponosni na svoju zemlju, jer nije pognula glavu

Predsednik je izjavio da ćemo u petak u neke zemlje biti razočarani, dok ćemo druge slaviti, ali bez obzira na to, da će Srbi biti ponosni na svoju zemlju, je je ona slobodna i slobodarska zemlja. 

"U  neke ćemo biti razočarani, neke ćemo da slavimo, ali ćemo uzdignute i uspravne glave ići svuda po svetu, jer ceo svet zna da je Srbija slobodna i da je slobodarska država i da njom niko ne upravlja, ni daljinskim upravljačem, ni mejlom, ni faksom, ni konopcima. Znaće da se Srbija suprostavila bahatima, velikima i moćnima, ne zbog toga što joj je nešto potrebno, ne zbog toga što je nešto kriva, nego zato što je čuvala slobodu i svoj obraz", rekao je Vučić za RTS. 

Istakao je da čvrsto veruje da će Kina biti protiv rezolucije o Srebrenici i da će, ako tako bude, sve biti drugačije za Srbiju.

"Ne moram da vam kažem koliko će to nama da znači. Ja verujem i uzdam se i uložio sam svu svoju energiju, snagu, znanje, poštovanje prema Narodnoj Republici Kini. Ja ne smem ni da vam kažem šta bi za nas značilo samo da Kina bude protiv. Sve je drugačije posle toga. Sve je drugačije i sa pričom o rezoluciji i sa pričom o svemu drugom", rekao je Vučić. 

U Hrvatskoj odavno prisutan revizionizam,oni koji su na vlasti hvale se da su ustaše

Vučić je izjavio da se nova vlada u Hrvatskoj otvoreno hvali da su ustaše i da u Hrvatskoj odavno vlada revizionizam.

"Što bih komentarisao, kod njih je revizionizam odavno pristuan i ovi ljudi koji su ušli u vlast otvoreno se hvale time da su ustaše i to odavno ne kriju i, ima li tu šta novo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja kako komentariše tekst o aktu na Srbe u Slavoniji od poslanika Domovinskog pokreta, čiju su objavu sa fejsbuka preneli i drugi i kako komentariše da je direktor JUPS Jasenovac  Ivo Pejaković podneo ostavku zbog pritiska i promenjene atmosfere nakon izbora nove Vlade Hrvatske.