22. maj 2024 11:33

Istoričar Stanislav Sretenović: Ključno da što više zemalja u UN bude uzdržano od glasanja za rezoluciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Istoričar Stanislav Sretenović: Ključno da što više zemalja u UN bude uzdržano od glasanja za rezoluciju

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Istoričar Stanislav Sretenović izjavio je danas da je ključno da srpska diplomatija vrlo efikasno, kao što i radi, izdejstvuje da se što veći broj zemalja uzdrži od glasanja za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je u izjavi za Tanjug rekao da kako trenutno stvari stoje, većina zemalja će biti za rezoluciju, manjina protiv, a pitanje je koliko će biti neopredeljnih, odnosno onih koji neće glasati.

Iako Srbiju čeka teška borba sutra u UN koja verovatno neće dati očekivani rezultat, Sretenović kaže da su Ujedinjene nacije još uvek jedan od najvažnijih foruma međunarodnih odnosa, zbog čega je veoma važno da taj rezultat bude što povoljniji za Srbiju.

Kako je naveo, iako odluke Generalne skupštine UN nisu takve težine kao odluke Saveta bezbednosti UN jer nisu obavezujuće, one sa sobom nose jedan moralni potencijal koji će u ovom slučaju biti na leđima Srbije i srpskog naroda u kolektivnom smislu.

Sretenović smatra da će Generalna skupština UN izglasavanjem te rezolucije poslati poruku koja će kolektivno opteretiti sprski narod čime će urušiti svoj autoritet zato što je, prema njegovim rečima, u međunarodnom pravu prihvaćena individualna krivica za zločine.

Dodaje da ovim odstupanjem od izričito individualne krivice sama Generalna skupština UN, kao i one zemlje koje su pokrenule ovu rezoluciju, urušavaju svoj ugled.

"Veorvatno ćemo ući u jedan period dugotrajnih međusobnih optužbi vezanih za ranije slučajeve koji mogu da se okarakterišu kao genocid, koji će blokirati efikasnost UN koja do sada i nije bila velika, i dalje produbiti blokadu te institucije koja nije uspela da spreči strašne zločine koji se trenutno dešavaju u Gazi, u ratu u Ukrajini", istakao je istoričar.

Na pitanje da li je slučajnost što se baš sada pokreće hapšenje lidera Izraela i Hamasa kako to traži glavni tužilac Međunarodnog kirivčnog suda, Sretenović je rekao da je generalni problem međunarodne pravde da li je ona nezavisna kao što je i osmišljena, ili je pod uplivom politike.

Prema njegovim rečima, sa zaoštravanjem situacije u međunarodnim odnosima, koncept međunarodne pravde pokazuje svoje slabosti i sve više je pod uticajem politike, naročito politike bogatih i uticajnih zemalja.

"Takva situacija ne rešava problem na terenu, naime postoji razlika između onoga što je proklamovano i onoga što je na terenu, a na žalost na terenu prisustvujemo svakodnevnom gubitku ljudskih života, civila. Smisao međunarodne pravde je time obesmišljen", poručio je Sretenović.