6. jun 2023 13:34

Započela evakuacija Hersonske oblasti nakon eksplozije na hidroelektrani Nova Kahovka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Započela evakuacija Hersonske oblasti nakon eksplozije na hidroelektrani Nova Kahovka

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

MOSKVA - Rusko rukovodstvo koje kontroliše Hersonsku oblast u Ukrajini saopštilo je danas da priprema evakuaciju tri okruga nakon eksplozije na Hidroelektrani Nova Kahovka na jugu Ukrajine.

U saopštenju se navodi da su u toku pripreme evakuacije u oblasti Nova Kahovka, kao i iz okruga Golo Pristan i Oleški, koji se nalaze na levoj obali Dnjepra.

Tom delu Ukrajine, Moskva kontroliše levu, a Kijev desnu obalu reke.

Gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontijev, kojeg je postavila Moskva, ocenio je da je probijanje obližnje brane u toku noći "teroristički akt" i da je za to kriva Ukrajina.

''Ovo je teroristički akt usmeren protiv civila, Ukrajinci su to uradili'', rekao je Leontijev.

Ranije danas ukrajinske vlasti proglasile su uzbunu i pozvale civilno stanovništvo na evakuaciju iz potencijalno plavnih zona na desnoj obali Dnjepra.

Stanovnici više sela u takozvanoj "zoni opasnosti", kao i dela grada Hersona, koji kontroliše Kijev, zatim ostrva Korabel, pozvani su da isključe sve električne uređaje, ponesu samo ono najnužnije i prate uputstva vlasti.

Vlasti Nove Kahovke saopštile su da bi poplavama moglo biti pogođeno 80 naselja, a da će oštećenje na brani dovesti i do problema sa vodosnabdevanjem Krima.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zakazao je hitan sastanak zbog eksplozije brane Nova Kahovka, objavio je danas na Tviteru sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov.