27. jul 2023 08:35

Veršinjin: Gutereš potvrdio posvećenost ispunjavanju Memoranduma Rusije i UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veršinjin: Gutereš potvrdio posvećenost ispunjavanju Memoranduma Rusije i UN

Foto: AP Photo, Pool/Alexander Zemlianichenko

RIM - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je na sastanku u Rimu potvrdio posvećenost UN sprovođenju memoranduma sa Ruskom Federacijom o olakšavanju izvoza ruskih đubriva i poljoprivrednih proizvoda, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

Prema njegovim rečima, teme u vezi sa Crnomorskom inicijativom bile su u fokusu njegovog razgovora sa generalnim sekretarom UN na marginama samita o prehrambenim sistemima u Rimu.

"Za nas je važno da je generalni sekretar ponovo potvrdio posvećenost UN implementaciji Memoranduma Rusija-UN i izjavio da će nastaviti relevantne napore. Mi cenimo ove napore UN, ali istovremeno ponavljamo da su potrebni rezultati. Vodićemo se konkretnim rezultatima za naš poljoprivredni izvoz", rekao je Veršinjin na marginama sastanka o hrani, prenosi Ria novosti.

On je naveo da na sastanku u Rimu generalni sekretar UN nije preneo nove poruke upućene ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Podsetio je da još nisu ispunjeni dogovori o nabavci rezervnih delova, da nema pomaka u ponovnom povezivanju Rošelhozbanke sa SVIFT-om i drugo.

"Sve se to ne sprovodi, ne ide napred. Palijativne mere i obećanja ne mogu nikoga da ubede", rekao je zamenik ministra i ocenio da je Guterešova potvrda posvećenosti memorandumu važna, ali da nije potrebna samo takva potvrda, već, kako je naveo, "konkretni rezultati po pitanju izvoza đubriva i poljoprivrednih proizvoda iz Rusije“.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Dogovor je deo paket aranžmana. Drugi deo – memorandum Rusija-UN, predviđen za tri godine – predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, ponovno povezivanje Rošelhozbanke sa SVIFT-om, obnavljanje isporuka poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i usluga, obnavljanje amonijak Toljati-Odesa i niz drugih mera.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula, a Ruska Federacija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je istakao da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće da ispune svoja obećanja.

Putin je više puta isticao da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a glavni cilj posla - snabdevanje siromašnim zemljama, uključujući i afričke, nikada nije ostvaren, podseća ruska agencija.