15. april 2024 17:41

Dodik: Srpska jasno rekla "ne" nametanjima i taj stav nećemo promeniti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Srpska jasno rekla "ne" nametanjima i taj stav nećemo promeniti

Foto: TANJUG/FOTO SRNA / BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Republika Srpska je jasno rekla "ne" nametanjima i taj stav nećemo promeniti koliko god se to nekome ne sviđalo, poručio je danas predsednik Srpske Milorad Dodik.

Istakao je da su demokratski izabrani predstavnici konstitutivnih naroda u zajedničkim institucijama dužni da vrate ustavnu zakonodavnu ulogu Parlamentarnoj skupštini u skladu s Ustavom.

"Stranci moraju da se povuku i to možemo učiniti jednoglasno, pokazujući odlučnost da se obračunamo sa štetnim intervencijama koje su narušile odnose u BiH i srušile evropski put. Nastavljamo s aktivnostima koje će zaštititi ustavnu poziciju Srpske. Bošnjaci imaju još jednu priliku da pokažu da li su konstruktivni ili će nastaviti s prevarama", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Istakao je da Srpska živi evropske vrednosti, iako često iz te Evrope dolaze poruke koje su suprotne onome za šta se načelno zalažu.

"Potrebno je više ozbiljnosti i odgovornosti od same unije da pokaže na delima da poštuje ono za šta se zalaže. Priča o zakonu koji se tiče nevladinih organizacija i drugim pitanjima u Srpskoj je vrhunac njihovog licemerja. Srpska se suočava s ozbiljnim problemom širenja dezinformacija putem medija koje finansira (američki ambasador Majkl) Marfi, koje za cilj imaju da stvore nered u Srpskoj", naveo je Dodik.

Ističe da odluke koje su donete na demokratski način niko, pa ni Evropska unija, koja sama ima slične zakone, ne može govoriti o tome.

"Tragično je pročitati saopštenje o tome kako su problem zakoni koje su donijele institucije, dok se prećutno pristalo na nasilje lažnog Šmita. Narodna skupština Republike Srpske je jedino mesto gde se mogu doneti najvažnije odluke za Republiku Srpsku i to je naša jedina poruka pojedinim zvaničnicima iz Evrope i parlamentarcima koji snažno lobiraju za povratak u kolonijalizam", naveo je Dodik.

Dodik objavio video sa pozivom građanima na miting "Srpska te zove"

Milorad Dodik objavio je danas na svom nalogu na društvenoj mreži Iks video sa pozivom građanima na Narodni miting "Srpska te zove".

Miting će biti održan na Trgu Krajine u Banjaluci, 18. aprila sa početkom u 18 časova.

Sa mitinga će jasno i glasno biti poručeno da Republiku Srpsku i srpski narod niko ne može i neće poniziti, ma gde i kakve odluke donosili.

Poziv građanima u celosti glasi:

"Poštovani građani Republike Srpske, braćo i sestre, ponosni i slobodarski srpski narode Republika Srpska se nalazi pod najvećim udarima u svojoj posleratnoj istoriji. Sve ono za šta su se u Odbrambeno- otadžbinskom ratu borili i izborili najbolji sinovi naše Republike, danas žele da nam u miru oduzmu.

I nije im dovoljno to što pokušavaju da nam otmu ono od čega živimo, našu imovinu, resurse, šume, reke i plodno zemljište. Nije im dovoljno to što žele da nam ospore pravo da slavimo naš 9. januar, čime svedočimo da je Republika Srpska rođena u miru, a ne u ratu.

Nije im dovoljno to što nam pravo da demokratski biramo svoje predstavnike, koje sankcionišu i kojima sude na osnovu nelegalnih odluka lažnih visokih predstavnika.

Nije im dovoljno to što jurišaju na naše institucije koje su jedini garant naše slobode i opstanka na vekovnim ognjištima. Sada su odlučili da potomke žrtava genocida iz Јasenovca, Prebilovaca, Garavica i Starog Broda na Drini u Ujedinjenim nacijama proglase genocidnim narodom.

Da oni koji su sprovodili genocid nad našim i drugim narodima širom Evrope i sveta, ostatku nedoklanog srpskog naroda zapadno od Drine zalepe etiketu koja pripada njima, a ne Srbima.

Time su pokazali da ne žele da oduzmu samo našu imovinu, nadležnosti, praznike i institucije, već i da ponize i kazne celi jedan mali, ali ponosni i slobodarski narod.

Zato vas pozivamo da se u četvrtak, 18. aprila 2024. godine, na velikom narodnom mitingu u Banjaluci masovno okupimo i zajedno izrazimo nezadovoljstvo povodom inicijative da se u Generalnoj skupštini UN-a usvoji rezolucija o Srebrenici.

Da jasno i glasno poručimo da Republiku Srpsku i srpski narod niko ne može i neće poniziti, ma gde i kakve odluke donosili.
Da visoko podignemo naše trobojke, kao simbol otpora svima onima koji žele da pokore ne samo Republiku Srpsku, već i slobodarski duh našeg naroda".


Samostalnost kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici

Dodik je istakao da će Srpska, kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici, pokrenuti postupak samostalnosti.

"Ponosan sam na odlučnost da sprovedemo ove mere, po pitanju samostalnosti", istakao je Dodik na konferenciji za novinare.
Dodao je, da je elita bosanskih muslimana rezolucijom o Srebrenici, sebi napravila ozbiljan "auto-gol".

"Elita bosanskih muslimana je razvalila kompletnu strukturu i delovanje međunarodnog sektora u BiH. Genocid u Srebrenici, se nije desio, da jeste, ne bi bilo potrebe da se stalno nameće ta tema. Sudovi koji su presudili, te osude se odnose na pojedince, ne na narod", naveo je Dodik posle sastanka stranaka vladajuće koalicije u Banjaluci.

Ističe, da je na prostoru Srebrenice od 1992. do 1995. godine poginulo je 4.100 Muslimana, a nigde se ne pominje između 2.500 i 3.500 Srba koji su tamo ubijeni.

"Genocid je izmišljotina koja će nas rastaviti. Pokušavaju da nas primoraju da ostanemo, pored činjenice da nas blate. Od Srebrenice žele da naprave sinonim za genocid, a i dalje se ne zna, koliko zapravo ima poginulih", rekao je Dodik novinarima na konferenciji za štampu.

Istakao je da je Republika Srpska stabilna i sposobna da se zaštiti od svih napada.

"Nikakvi razgovori o prihvatanju tzv. rezolucije o Srebrenici neće postojati. Mirna podela je jedino rešenje za sve narode u BiH. CIK BiH je uzurpirao nadležnosti koje pripadaju Republici. Izborni zakon Srpske je u skladu sa Ustavom", naveo je Dodik.

Istakao je da će Republika Srpska poštovati Ustav BiH sve dok on ne bude primenjivan protiv Srpske.

"Sve što činimo radićemo političkim sredstvima, ako je neko izazvan u ovoj situaciji mi smo", rekao je Dodik.

On je naveo da se, kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, radi o etiketi koju žele da stave na nerođenu decu i na jedan narod.

Dodik smatra da to nije pozivanje na suživot, već poziv na hitan razlaz i da je zakucan zarđali ekser u sanduk koji se zove BiH.

On je istakao da je srpski narod naučo da nema života bez slobode, za koju se sada bore, kao i za budućnost Srpske.