26. april 2024 19:11

Tosi: Nacrtom rezolucije o Srebrenici zloupotrebljen pojam genocida

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tosi: Nacrtom rezolucije o Srebrenici zloupotrebljen pojam genocida

Foto: Shutterstock.com/dotshock, arhiva

VAŠINGTON - U nacrtu rezolucije UN o Srebrenici pogrešno je interpretiran i zloupotrebljen pojam genocida, koji ima vrlo specifično značenje, ocenio je danas u autorskom tekstu za ''Vašington tajms'' američki advokat i bivši savetnik u Kongresu SAD Gregori Tosi, ističući da se nacrtom rezolucije ugrožava krhka stabilnost BiH.

On je upozorio da postoji i rizik da se nacrtom rezolucije ne odaje počast svim žrtvama rata, pošto se fokusira samo na događaje u Srebrenici, kao i rizik da se podriju suštinski principi Dejtonskog sporazuma koji potvrđuju jednak status i prava tri konstitutivna naroda u BiH- Bošnjaka, Srba i Hrvata.

''Dejtonski sporazum je temeljni element mira na Balkanu'', naglasio je Tosi.

Podsetio je na reči direktora centra ''Simon Vizental'' Efraima Zurofa, koji je upozorio na potencijalne posledice brzopletog nazivanja zločina u Srebrenici genocidom, navodeći da je nacrt rezolucije pun potencijalnih zamki koje bi mogle da pogoršaju napetosti umesto da podstaknu pomirenje.

''Generalna skupština Ujedinjenih nacija tradicionalno priznaje genocid tek kada nacije postignu konsenzus, koji u ovom slučaju nije postignut. Nazivanje nečega genocidom ima ogromnu težinu, zahteva temeljno razmatranje i skoro jednoglasan dogovor'', tvrdi Tosi.

Tosi je naveo i mišljenje profesora Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i počasnog predsednika Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust Jehuda Baue, koji je ocenio da nije bilo genocida u Srebrenici.

''Zvanične definicije genocida ne odgovaraju činjenicama u ovom slučaju. Pogibija u Srebrenici bila je tragična ali nije došla do nivoa genocida'', naveo je advokat, i istakao da je u nastajanju nacrta rezolucije nedostajao dijalog sa svim zainteresovanim stranama u regionu, posebno u samoj BiH.

On je dodao da je Stalni predstavnik BiH pri UN Zlatko Lagumdžija preduzeo jednostranu akciju tako što je progurao rezoluciju bez dobijanja odobrenja od tročlanog Predsedništva BiH, kako to nalaže Ustav.

Dodao je da ''jednostrani potez Nemačke i drugih'' kojim su predstavili rezoluciju izaziva zabrinutost u vezi sa transparentnošću i validnošću procesa glasanja u Generalnoj skupštini UN.

Tosi je istakao da to što se o rezoluciji razmatra u Generalnoj skupštini UN umesto u Savetu bezbednosti krši Povelju UN, koja Savetu izričito daje isključivu nadležnost nad pitanjima mira i bezbednosti u BiH.

''Rezolucija neće služiti nikome, uključujući i žrtve Srebrenice. Umesto toga, zloupotrebila bi reč genocid i ponovo otvorila stare rane i posejala seme novih sukoba'', zaključio je Tosi.

Tosi je ocenio da je na Balkanu, kao i u samoj BiH, napravljeno mnogo velikih koraka ka miru i pomirenju, i da svaka rezolucija UN treba da podrži te napore umesto da rizikuje nove sukobe.