27. april 2024 09:07

Izraelski vojnici ubili dvojicu naoružanih Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izraelski vojnici ubili dvojicu naoružanih Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Foto: AP Photo/Leo Correa

RAMALA - Izraelski vojnici ubili su dvojicu naoružanih Palestinaca koji su otvorili vatru na njih iz vozila u blizini grada Dženina na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštila je danas izraelska vojska.

Zvanična palestinska novinska agencija Wafa javila je da su bezbednosni zvaničnici potvrdili da su poginula dva Palestinca, a da je palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo da su dva Palestinca ranjena.

Vojska je objavila fotografiju na kojoj se vide dve automatske puške, a za koje navodi da su ih koristili naoružani Palestinci u napadu na vojnu ispostavu u blizini palestinskog grada Dženin, prenosi Rojters.

Nasilje je u porastu na Zapadnoj obali nakon što su 7. oktobra prošle godine počeli sukobi Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze.

Hamas saopštio da je dobio odgovor Izraela na svoj predlog za prekid vatre

Palestinska militantna grupa Hamas primila je danas zvanični odgovor Izraela na svoj najnoviji predlog za prekid vatre u Pojasu Gaze i razmotriće ga pre nego što iznese svoj stav, saopštio je zamenik šefa Hamasa u Gazi Halil al Haja.

Al Haja, čije je sedište trenutno u Kataru, naveo je da je Hamas dobio zvanični odgovor Izraela na predlog za prekid vatre koji je 13. aprila predstavljen posrednicima u pregovorima iz Egipta i Katara.

Egipatska delegacija posetila je u petak Izrael radi razgovora sa izraelskim zvaničnicima o ponovnom pokretanju razgovara o okončanju sukoba u Pojasu Gaze i povratku preostalih talaca koje drži Hamas, izjavio je neimenovani zvaničnik za Rojters.

Zvaničnik je naveo da Izrael na tom sastanku nije imao nove predloge, iako je bio voljan da razmotri uspostavljanje ograničenog primirja tokom kojeg bi 33 taoca bila oslobođena, umesto 40, što je bilo ranije predloženo.

Pozivajući se na dva izraelska zvaničnika, američki sajt Aksios objavio je da je Izrael egipatskim posrednicima u petak rekao da je spreman da pregovora o oslobađanju talaca i da je to "poslednja šansa" da se postigne dogovor sa Hamasom pre nego što počne invaziju na Rafu na jugu Pojasa Gaze, gde je utočište našlo oko milion Palestinaca koji su pobegli iz drugih delova enklave zbog sukoba.