9. maj 2024 23:52

Jelena Begović: Važno je što u UN nauka rešava problem usporenog dostizanja održivog razvoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Važno je što u UN nauka rešava problem usporenog dostizanja održivog razvoj

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

NJUJORK - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović poručila je na pratećem forumu Devetog partnerskog foruma o nauci, tehnologiji i inovacijama za ciljeve održivog razvoja u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku da je načinjen veliki korak za Ujedinjene nacije, pošto je nauka izbačena u prvi plan i pozvana da reši problem usporenog dostizanja ciljeva održivog razvoja.

Begović je navela da je na pratećem forumu pod nazivom Međunarodna Dekada nauka za održivi razvoj: Moć tehnologije za održivi razvoj, koje je organizovalo njeno ministarstvo u saradnji sa Uneskom, vođena "jako dobra diskusija" na temu novih tehnologija.

Prema njenim rečima, razgovaralo se o tome kako te nove tehnologije, od nanotehnologije, veštačke inteligencije, do biotehnologije, mogu pomoći u ubrzavanju postizanja ciljeva održivog razvoja, saopštilo je resorno ministarstvo.

“Zaključili smo da je načinjen veliki korak za Ujedinjene nacije, pošto je nauka izbačena u prvi plan i pozvana da reši problem usporenog dostizanja ciljeva održivog razvoja i što su pametni ljudi, naučnici i inovatori pozvani da pomognu da se čovečanstvo dalje razvija”, rekla je Begović.

Dodala je da je to "velika šansa za Srbiju, ali i za nauku iz čitavog sveta i inovatore" da dobre ideje pomognu da se dostigne održiva, zelena i bolja budućnost za sve.

Stručnjak za podršku GPAI centra u Montrealu, izvršna direktorka CEIMIA, Sofi Falaha naglasila je da je budućnost AI tehnologija odgovorna veštačka inteligencija.

"To je jedini način da budemo u mogućnosti da obrnemo balans između prilika koje nam AI daje i rizika koje sa sobom nosi. Tako ćemo biti u mogućnosti da postignemo da nam ova tehnologija pomogne u dostizanju ciljeva održivog razvoja”, navela je ona

Vođa grupe molekularne patologije u Međunarodnom centru za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju dr Emanuele Burati naglasio je da je događaj koji je organizovala Srbija jedna od retkih prilika da se ljudi koji učestvuju u kreiranju javnih politika u UN sretnu sa naučnicima koji se bave genetskim inženjerstvom.

“Ovo je prilika da diskutujemo o ovoj kolaboraciji sa drugim zainteresovanim stranama koje su prisutne ovde u UN-u i probamo da bolje istražimo i objasnimo koji su izazovi sa kojima se suočava genetičko inženjerstvo danas u okviru svojih naučnih istraživanja, a takođe i koji su izazovi za društvo u celini i kako ova dva mogu da se spoje kako bi se promovisao održivi razvoj i ciljevi Ujedinjenih nacija kao što su iskorenjivanje gladi, siromaštva i smanjenje zagađenja“, rekao je Burati.

Pomoćnica ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Ivana Vukašinović učestvovala je u prvom delu Devetog partnerskog foruma o nauci, tehnologiji i inovacijama za ciljeve održivog razvoja, tokom kojeg je istakla da je očigledan značaj međunarodne saradnje, kada se govori o ključnim pitanjima vezanim za postizanje ciljeva održivog razvoja.

“Pristup alatima za procenu i predviđanje razvoja nauke, tehnologije i inovacija, deljenje najboljih praksi, pružanje tehničke podrške i uspostavljanje partnerstava ključni su za osnaživanje zemalja da unaprede svoje napore koji se odnose na razvoj", navela je ona.

Navela je da međunarodna dekada nauka za održivi razvoj pruža okvir za rešavanje ključnih pitanja i unapređenje globalne saradnje u oblasti nauke, tehnologije i inovacija za razvoj.