13. maj 2024 07:56

Ubedljiva pobeda dosadašnjeg predsednika Litvanije u prvom krugu izbora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ubedljiva pobeda dosadašnjeg predsednika Litvanije u prvom krugu izbora

Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

VILJNUS - Litvanska Centralna izborna komisija saopštila je danas da je na jučerašnjim predsedničkim izborima aktuelni predsednik Gitanas Nauseda osvojio ubedljivo najviše glasova, odnosno 44,54 odsto, dok je drugo mesto osvojila premijerka Ingrida Šimonite sa 19,94 odsto, na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova.

Svoje pravo glasa je iskoristilo 59,37 odsto građana Litvanije, što je najviša izlaznost u toj državi u poslednje dve decenije, a pošto ni Nauseda ni Šimonite nisu osvojili preko 50 odsto glasova, održaće se i drugi krug izbora 26. maja, prenosi litvanski portal Delfi.

Nauseda i Šimonite su već išli na drugi krug predsedničkih izbora 2019. godine, a tada je Nauseda osvojio 66,53 a Šimonite 33,47 odsto glasova.

Nauseda, pouzdani saveznik Ukrajine u sukobu sa Rusijom, verovatno će dobiti novi predsednički mandat nakon kampanje usmerene na bezbednosne probleme u baltičkim državama, piše Rojters.

Birači su zabrinuti da bi bivše sovjetske baltičke zemlje, sada članice NATO i Evropske unije, u budućnosti mogle biti mete ruske agresije.

Malo više od polovine stanovnika Litvanije, zemlje sa 2,8 miliona stanovnika, veruje da je ruski napad moguć ili čak vrlo verovatan, pokazala je anketa ELTA/Baltijos Tyrimai.

Istovremeno sa predsedničkim izborima održan je i referendum na kojem se glasalo o ukidanju odrednice iz ustava Litvanije prema kojoj se ne dozvoljava dvojno državljanstvo građanima Litvanije.

Za ukidanje je bilo 73,94 odsto građana koji su odazvali referendumu, što nije bilo dovoljno sa izlaznošću od 59,02 odsto, jer je za izmenu ustava u Litvaniji neophodno 50 odsto glasova svih glasača u toj zemlji.