13. maj 2024 16:34

Najmanje 20 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na Džabaliju tokom noći;Iz Rafe dosad pobeglo 360.000 Palestinaca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Najmanje 20 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na Džabaliju tokom noći;Iz Rafe dosad pobeglo 360.000 Palestinaca

Foto: AP Photo/Abdel Kareem Hana

GAZA - Najmanje 20 Palestinaca je ubijeno, a desetine su povređene protekle noći u izraelskim vazdušnim napadima na izbeglički kamp Džabalija na severu Pojasa Gaze, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Stanovnici su rekli da su tenkovske granate padale na centar kampa i da je u vazdušnim udarima uništen veći broj kuća, prenosi Gardijan.

Prema svedočenjima stanovnika Džabalije i medijima pod kontrolom grupe Hamas, izraelski tenkovi pokušavaju da se probiju ka centru tog izbegličkog kampa.

Izraelske odbrambene snage (IDF) pojačale su napade na izbeglički kamp Džabalija, dok nastavljaju vazdušne napade na istoku grada Rafa. IDF takođe bombarduje i istok grada Rafa na jugu Pojasa Gaze, a njeni tenkovi se nalaze kod puta Salahudin. 

Hamas je saopštio da se njeni pripadnici bore sa IDF istoku Džabalije, gde Izrael tvrdi da pokušava da spreči Hamas da obnovi svoje borbene kapacitete.

UNRWA: Iz Rafe do sada pobeglo 360.000 Palestinaca

Oko 360.000 stanovnika Pojasa Gaze pobeglo je iz grada Rafa na jugu te palestinske enklave otkako je Izrael prošle nedelje naredio evakuaciju iz jednog dela grada, saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima u Gazi (UNRWA).

Istovremeno, ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas navelo je da je zdravstvenom sistemu preti kolaps "u roku od nekoliko sati", nakon što su zbog borbi blokirane isporuke goriva preko ključnih prelaza, prenosi Tajms of Izirael.

"Samo smo nekoliko sati udaljeni od kolapsa zdravstvenog sistema u Pojasu Gaze zbog nedostatka potrebnog goriva za rad generatora u bolnicama, ambulantnim vozilima i za transport osoblja", navodi se u saopštenju ministarstva.

Izraelski ratni kabinet u četvrtak uveče izglasao odobrenje za "ograničeno proširenje" vojne operacije u Rafi. 

U Izraelu obeležen Dan sećanja

Ceremonija za Dan sećanja održana je u blizini zapadnog zida u Jerusalimu, što je prvo obeležavanje stradanja Jevreja od napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

''Stojim pored ostataka našeg hrama u poderanoj odeći, koja je simbol jevrejske žalosti i tuge. Ovo je godina nacionalne žalosti'', rekao je predsednik Isak Hercog tokom svog obraćanja na ceremoniji, prenosi Tajms of Izrael.

Naveo je da je Izrael ''uvek sanjao o miru'', i dodao da ''sve dok su napadnuti, neće položiti svoje mačeve''.

''Sve što smo ikad želeli bilo je da se vratimo u Cion, iz kojeg smo prisilno proterani, i da obnovimo svoju slobodu tamo, u jevrejskoj i demokratskoj državi, da tamo izgradimo život i budućnost'', rekao je Hercog.

Premijer Benjamin Netanjahu, koji je govorio u prisustvu Beduina i Druza, rekao je da je Izrael ''završio prvu polovinu rata protiv Hamasa u Gazi''. ''Snažno smo posvećeni našoj zemlji i svim našim borcima u ovom teškom ratu. Jevreji, Druze, Hrišćani, Muslimani, Beduini i ostali'', rekao je on. 

Otvorena vatra na vozilo UN, jedna osoba poginula, jedna ranjena

Jedna osoba je poginula, a jedna je povređena kada se vozilo Ujedinjenih nacija našlo na udaru vatre u gradu Rafa na jugu pojasa Gaze, javlja izraelski radio KAN.

Prema navodima palestinskih medija, u napadu je poginuo vozač Palestinac, dok je povređen humanitarni radnik.

KAN dodaje da je ranjeni zaposleni u UN u ozbiljnom stanju, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski radio navodi da se incident dogodio u blizini graničnog prelaza Rafa iz Pojasa Gaze ka Egiptu, koji je pod kontrolom izraelskih snaga.

Nije jasno ko je otvorio vatru na vozilo UN, piše Tajms of Izrael i dodaje da je ranije danas Hamas saopštio da je iz minobacača pucao na izraelsku vojsku na području prelaza Rafa.

Uznemireni roditelji izraelskih vojnika traže obustavu operacije u Rafi

Roditelji više od 900 izraelskih vojnika raspoređenih u Pojasu Gaze potpisali su pismo u kojem pozivaju izraelske odbrambene snage (IDF) da obustave planiranu ofanzivu na Rafu, nazivajući je "smrtonosnom zamkom" za njihovu decu.

"Očigledno je svakome sa zdravim razumom da se nakon meseci upozorenja i najava ofanzive na Rafu, protivničke snage aktivno pripremaju za napad naše vojske", navodi se u pismu roditelja izraelskih vojnika poslatom 2. maja, preneo je londonski dnevnik Gardijan.

U pismu koje je upućeno izraelskom ministru odbrane Joavu Galantu i načelniku generalštaba IDF general-pukovniku Herziju Haleviju, roditelji upozoravaju da su njihovi sinovi fizički i mentalno iscrpljeni.

"Sada nameravate da ih pošaljete u ovu opasnu situaciju? To nije ništa drugo do čin neopreznosti", poručili su vojnom vrhu roditelji izraelskih vojnika.

Pismo je najpre potpisalo oko 600 roditelja vojnika, ali u poslednjih nekoliko dana potpisalo ih je još 300. Bilo kakva bitka na teritoriji grada Rafe verovatno će biti složena i teška, pripadnici Hamasa imali su više meseci da ojačaju odbranu, a smatra se da je mreža tunela ispod grada uglavnom netaknuta.

"Rafa je smrtonosna zamka. Imali su mnogo vremena da pripreme to mesto za ubijanje naših vojnika. Veoma smo zabrinuti i uznemireni", rekla je Anat, majka pripadnika izraelskih specijalnih snaga koji je raspoređen u Pojasu Gaze.