14. maj 2024 21:39

Pitanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope nije na dnevnom redu Komiteta ministara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pitanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope nije na dnevnom redu Komiteta ministara

Foto: Shutterstock.com/MDart10, ilustracija

STRAZBUR - Dnevni red Komiteta ministara Saveta Evrope, koji će zasedati 16. i 17. maja u Strazburu je usvojen i na njemu se nije našlo pitanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope (SE), saznaje Tanjug.

Kako je rečeno, dnevni red je sklon promenama i može se desiti da ovo pitanje bude uvršteno i na samom ministarskom sastanku.

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja rekla je juče za Tanjug da misli da je nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa njegovim kolegom Emanuelom Makronom došlo do određenih promena u stavovima pojedinih zemalja, pre svega Italije i Francuske, i izrazila nadu da se o prijemu tzv. Kosova u SE neće uopšte raspravljati na predstojećem Komitetu ministara.

PS SE je 16. aprila usvojila preporuku na osnovu izveštaja Glavne izvestiteteljke za prijem Kosova u SE Dore Bakojani da se tzv. Kosovo primi u članstvo SE.

Bakojani je preporučila članstvo tzv. Kosova u SE, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova koje je ona prvobitno navela, a to je sprovođenje odluke ustavnog suda u Prištini o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani i to tek osam godina nakon donošenja.

Duga dva uslova - formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje problema eksproprijacije zemljišta u opštinama gde žive uglavnom Srbi Priština nije ispunila.