16. maj 2024 13:54

Si Đinping: Odnosi sa Rusijom napreduju stabilno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Si Đinping: Odnosi sa Rusijom napreduju stabilno

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Sergei Bobylev

PEKING - Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas da odnosi Kine i Rusije, uz usaglašene napore dve strane, stabilno napreduju, uz pojačanu sveobuhvatnu stratešku koordinaciju i dalju saradnju u oblasti ekonomije i trgovine, investicija, energetike i međuljudske razmene, na nacionalnom nivou i drugim poljima.

Si je to rekao tokom sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Pekingu, u trenutku kada dve zemlje proslavljaju 75 godina diplomatskih odnosa, preneo je Međunarodni kineski radio.

Predsednik Kine je istakao da je Putinova poseta Kini njegova prva inostrana poseta otkako je započeo svoj novi mandat na mestu predsednika Rusije, čime je u potpunosti pokazao veliki značaj koji on i ruska vlada pridaju razvoju kinesko-ruskih odnosa.

Kina to veoma ceni, rekao je on.

I Kina i Rusija su stalne članice Saveta bezbednosti UN i velikih tržišta u razvoju, istakao je Si.

Zajednički strateški izbor obe zemlje jeste da prodube stratešku koordinaciju, prošire obostrano korisnu saradnju i prate opšti istorijski trend multipolarnosti u svetu i ekonomske globalizacije, dodao je on.

Predsednik Kine je istakao da veruje da dve strane treba da uzmu 75. godišnjicu diplomatskih odnosa kao novu polaznu tačku, da dalje sinergizuju razvojne strategije i nastave da obogaćuju bilateralnu saradnju kako bi donele veće koristi za dve zemlje i njihov narod.

On je, takođe, izrazio spremnost da sa Putinom zajednički usmerava budući pravac bilateralnih odnosa i pravi nove planove za saradnju dve zemlje u različitim oblastima.

Putin je tokom sastanka izjavio da mehanizam međuvladine saradnje Rusije i Kine dobro funkcioniše, a sda se aradnja dve zemlje u oblasti ekonomije, trgovine, poljoprivrede, industrije, energetike i interkonekcije stabilno razvija.

Uspostavljanje i razvoj rusko-kineskih odnosa zasnovani su na principima dobrosusedstva, uzajamnog poštovanja i pomoći u razvoju i izdržali su razne testove, naveo je kineski portal.

Dve strane su danas potpisale niz dokumenata o saradnji pokazujući rešenost da nastave sa produbljivanjem i širenjem uzajamno korisne saradnje.

Rusija je voljna da radi sa Kinom na sprovođenju "Plana ekonomske saradnje Rusije i Kine do 2030. godine", uspešno organizuje aktivnosti „Rusko-kineske godine kulture“ u ovoj i narednoj godini i jača vezu između Evroazijske ekonomske unije i zajedničke izgradnje inicijative "Pojas i put".

Moskva ceni objektivan i pravičan stav Kine u glavnim međunarodnim i regionalnim poslovima i spremna je da nastavi blisku stratešku koordinaciju sa Kinom, čvrsto se uzajamno podržava, promoviše proces svetske multipolarnosti i demokratizacije međunarodnih odnosa i promoviše rusko-kinesko sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije radi postizanja više rezultata, dodao je portal.