20. maj 2024 19:38

Svetski zvaničnici uputili saučešće povodom pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svetski zvaničnici uputili saučešće povodom pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija

Foto: AP Photo, File/Vahid Salemi

BRISEL, MOSKVA, NJU DELHI, KARAČI, KARAKAS, MINSK - EU i lideri više zemalja uputili su saučešće iranskom narodu povodom pogibije predsednika te zemlje Ebrahima Raisija, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana i ostalih članova delegacije i posade u padu helikoptera.  

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je na mreži X da EU izražava iskreno saučešće zbog smrti Raisija, ministra spoljnih poslova Irana Abdolahijana, kao i drugih članova delegacije i posade u helikopterskoj nesreći.

"Naše misli idu ka porodicama", naveo je Mišel.

Sjedinjene Američke Države su uputile "zvanično saučešće" Iranu povodom pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija i drugih visokih iranskih zvaničnika stradalim u padu helikoptera, saopšteno je iz Stejt departmenta.
"Dok Iran bira novog predsednika, ponovo potvrđujemo našu podršku iranskom narodu i njegovoj borbi za ljudska prava i osnovne slobode", navodi se u poruci portparola Stejt departmenta Metjua Milera, prenosi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je danas   vrhovnom vođi Irana, ajatolahu Sejedu Ali Hamneiju, telegram saučešća povodom pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija i drugih iranskih zvaničnika i članova posade u padu helikoptera.

Putin je naveo da je pogibija Raisija "ogromna tragedija" koja je zadesila narod Islamske Republike Iran, dodajući da je Raisi bio izuzetan političar, koji je ceo život posvetio služenju domovini i "pravi prijatelj Rusije", prenosi Interfaks.

"Kao pravi prijatelj Rusije, dao je neprocenjiv lični doprinos razvoju dobrosusedskih odnosa između naših zemalja, ulažući velike napore da oni budu dovedeni na nivo strateškog partnerstva“, ističe se u telegramu Putina.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je saučešće porodicama žrtava, kao i celom narodu Irana. 

"Zauvek ćemo pamtiti ove istaknute političke ličnosti kao istinske patriote Islamske Republike, koji su čvrsto branili interese svoje države i dali svoje živote u nesebičnom služenju Otadžbini. U Rusiji su predsednik Irana E. Raisi i ministar spoljnih poslova Irana H. Amirabdolahijan bili poznati kao pravi, pouzdani prijatelji naše zemlje. Njihova uloga u jačanju obostrano korisne rusko-iranske saradnje i pouzdanog partnerstva je neprocenjiva", naveo je Lavrov, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Kineski predsednik Si Đinping uputio je danas telegram saučešća prvom potpredsedniku Irana Mohamadu Mohberu nakon pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera, navodeći da je Raisi dao važan doprinos očuvanju bezbednosti i stabilnosti Irana. 

Si je, u ime kineske vlade i naroda Kine, izrazio duboko i iskreno saučešće Mohberu, porodici predsednika Raisija i iranskoj vladi i narodu, prenela je kineska agencija Sinhua. 

Si je istakao da je Raisi kao predsednik Irana dao važan doprinos promovisanju nacionalnog razvoja i prosperiteta, kao i produbljivanju kinesko-iranskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

"Raisijeva tragična smrt je veliki gubitak za iranski narod, a kineski narod je izgubio i dobrog prijatelja", naveo je Si.

Premijer Indije Narendra Modi uputio je saučešće povodom pogibije Raisija, navodeći da je Indija uz Iran u ovim teškim trenucima.
"Duboko sam ožalošćen i potresen tragičnom smrću predsednika Irana", naveo je Modi na mreži X.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je danas saučešće zbog pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija i iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amir Abdolahijana, ističući da je Turska solidarna sa Iranom.

Erdogan je napisao na platformi X da se seća Raisija sa poštovanjem i zahvalnošću, navodeći da je iranski predsednik uložio napore za mir u Iranu i regionu.

"Turska stoji uz Iran u ovo teško vreme", naveo je Erdogan, nazivajući Raisija "vrednim kolegom i bratom".

Saučešće povodom smrti Raisija uputio je i pakistanski premijer Šehbaz Šarif, a ta zemlja će proglasiti dan žalosti, prenosi Rojters.

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed al Nahjan izjavio je da je njegova zemlja uz Iran u ovom teškom trenutku i izrazio saučešće iranskoj vladi i narodu, prenosi Rojters. 

I predsednik Sirije Bašar al Asad takođe je izrazio saučešće vladi i narodu Irana i potvrdio solidarnost njegove zemlje s Iranom i porodicama žrtava, prenosi agencija Sana. 

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro u objavi na mreži X izrazio je saučešće narodu Irana povodom pogibije Raisija, koga je opisao kao "izvanrednog vođu, branioca suvereniteta svog naroda i bezuslovnog prijatelja Venecuele".

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije navelo je da je smrt Raisija gubitak ne samo za iransko društvo već da je on bio i pravi prijatelj Belorusije.

Pored iranskog predsednika Ebrahima Raisija i ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, identifikovane su još tri osobe poginule u padu helikoptera na severozapadu Irana, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.