20. maj 2024 09:36

Stanje na Novoj Kaledoniji relativno mirno nakon što je stiglo 1.000 policajaca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stanje na Novoj Kaledoniji relativno mirno nakon što je stiglo 1.000 policajaca

Foto: AP Photo, File/Nicolas Job

NUMEA - Stanje na Novoj Kaledoniji je relativno mirno nakon što je u tu francusku prekomorsku teritoriju stiglo hiljadu policajaca iz Francuske, saopštila je danas francuska Visoka komisija.

Međutim, demonstranti i dalje blokiraju puteve, a aerodrom je i dalje zatvoren posle nedelju dana nereda, preneo je Rojters.

Grupa koja organizuje proteste - CCAT - saopštila je danas da će se blokade nastaviti, pozivajući demonstrante da mirno protestuju.

Blokade na putevima otežavaju snabdevanje hranom prodavnica u nekoliko oblasti i prolazak medicinskog osoblja, rekli su zvaničnici Vlade Nove Kaledonije.

Najviši zvaničnik Francuske na Novoj Kaledoniji Luj Le Fran rekao je u nedelju uveče da će policijska operacija radi povratka kontrole nad putem od glavnog grada Numea do međunarodnog aerodroma potrajati nekoliko dana.

Le Fran je naveo da je policija do sada demontirala 76 blokada na putevima.

Australijski premijer Entoni Albaneze rekao je radiju ABC da je Australija tražila odobrenje francuskih vlasti da pošalje evakuacioni let za Novu Kaledoniju radi prevoza australijskih turista koji su trenutno blokirani u hotelima.

On je ocenio da je situacija na Novoj Kaledoniji duboko zabrinjavajuća.

Oko 3.200 ljudi je blokirano nakon što su otkazani komercijalni letovi na i sa Nove Kaledonije zbog nemira koji su izbili prošle sedmice.

Šest osoba je poginulo u nemirima koji su izbili nakon što su poslanici u nacionalnoj skupštini u Parizu izglasali izmene zakona koje će omogućiti većem broju državljana Francuske da glasaju na lokalnim izborima na Novoj Kaledoniji, što će, prema rečima domorodačkih lidera, neutralisati politički uticaj domorodaca.