21. maj 2024 22:02

Vučić s predstavnikom UAE: Usvajanje rezolucije o Srebrenici dovelo bi do tenzija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić s predstavnikom UAE: Usvajanje rezolucije o Srebrenici dovelo bi do tenzija

Foto: Tanjug video

NJUJORK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) pri UN Muhamedom Abušahabom, s kojim je razgovarao o predstojećoj sednici Generalne skupštine UN i svim implikacijama eventualnog usvajanja nametnute rezolucije o Srebrenici.

Vučić je naveo da je sagovornika upoznao sa tim da bi usvajanje rezolucije  o Srebrenici dovelo do novih tenzija, dubokih podela i otvaranja starih rana svih naroda koji su stradali na tim područjima, ali i u mnogim zemljama širom sveta.

"U tom smislu, ponovio sam da UEA, kao zemlja koja je čvrsto posvećena promociji mira, pomirenja i povezivanja, predstavlja primer diplomatske razboritosti, koja je svima nama danas potrebna više nego ikada pre", zaključio je Vučić na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Vučić je saopštio da je sagovorniku ukazao na opasan presedan i motive pokretanje rezolucije, kao i na skrivene agende koje nemaju za cilj očuvanje sećanja na žrtve, već pritisak na Srbiju u pogledu drugih otvorenih pitanja.

Zamolio sam ambasadora Kalek Muhameda da Egipat podrži Srbiju u GS UN

Aleksandar Vučić saopštio je da je danas u Njujorku sa stalnim predstavnikom Arapske Republike Egipat pri UN Muhamedom Abdel Kalek Muhamedom razgovarao o jednostrano nametnutoj rezoluciji o Srebrenici u agendu Generalne skupštine UN i zamolio ga da uloži veliki ugled Egipta davanjem podrške poziciji Srbije prilikom odlučivanja u UN.

''Ponovio sam spremnost Srbije da se do poslednjeg trenutka na sve moguće načine suprotstavi ovim presedanima kako bi odbranila mir, stabilnost i dostojanstvo srpskog naroda'', objavio je predsednik Vučić na Instagram nalogu ''budućnostsrbijeav''.

Predsednik Vučić se sastao ambasadorom Rusije pri UN Vasilijem Nebenzjom

Predsednik Srbije sastao se danas u Njujorku sa stalnim predstvavnikom Ruske Federacije pri UN Vasilijem Nebenzjom.

Prethodno, Vučić se sastao sa stalnim predstavnikom Sent Lucije pri UN Menisom Rambali i sa stalnim predstavnikom Sent Vinsenta i Grenadina pri UN Ingom Rondom King. 

Razgovarao je i sa stalnim predstavnikom Republike Ugande pri UN Adoniom Ajebarom, kao i sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom Abušahabom.