22. maj 2024 13:25

Hamas pozdravio odluku Španije, Irske i Norveške da priznaju Palestinu: Važan korak ka nezavisnoj državi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hamas pozdravio odluku Španije, Irske i Norveške da priznaju Palestinu: Važan korak ka nezavisnoj državi

Foto: PA via AP/Damien Storan

GAZA - Palestinski Hamas koji upravlja Gazom pozdravio je danas odluku Irske, Španije i Norveške da priznaju Palestinu kao državu, navela je ta grupa na Telegramu.

"Pozdravljamo saopštenja Norveške, Irske i Španije da priznaju državu Palestinu i smatramo to važnim korakom ka potvrđivanju prava palestinskog naroda na stvaranje nezavisne države", ističe se u saopštenju, prenosi TASS.

Odluku je pozdravila i Palestinska uprava koja ima ograničenu kontrolu na Zapadnoj obali. Prethodno je generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Husein al-Šeik, takođe pozdravio odluku Norveške, Španije i Irske, ocenivši da je u pitanju "istorijski trenutak".

"To su istorijski trenuci u kojima slobodni svet trijumfuje, za istinu i pravdu, nakon dugih decenija palestinske nacionalne borbe, patnje, bola, okupacije, rasizma, ubistava, represije, zlostavljanja i uništavanja, kojima je bio izložen narod Palestine," naveo je Al-Šeik na platformi X (Tviter).

Posle Norveške, Irska i Španija priznale Palestinu

Posle Norveške, Španija i Irska su priznale palestinsku nezavisnost, saopštili su danas premijeri te dve zemlje Pedro Sančez i Sajmon Haris.

"Danas, Irska, Norveška i Španija objavljuju da će priznati državu Palestinu. Svako od nas će preduzeti neophodne korake da ta odluka stupi na snagu. Uveren sam da će nam se još neke zemlje priključiti u preuzimanju ovog važnog koraka narednih nedelja", istakao je Haris.

On je dodao da je odluka tri zemlje da se prizna Palestina "legitimno pravo na državnost". "Ovo rešenje je podrška rešenju o dve države, što je jedini ispravan put ka miru i bezbednosti za Izrael, Palestinu i njihove narode", naveo je Haris.

Premijer Irske je istakao da po međunarodnom humanitarnom zakonu, civili moraju biti zaštićeni. "Palestinci u Gazi prolaze kroz najstrašniju patnju, poteškoće i glad. Kako neko može da opravda činjenicu da tamo deca odlaze uveče na spavanje, ne znajući da li će se probuditi? Civili sa svih strana moraju biti zaštićeni međunarodnim humanitarnim pravom. Jedini put ka miru je politički", poručio je Haris, preneo je irski javni servis RTE.

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je danas u Kongresu da će Španija priznati palestinsku državu 28. maja, navodeći da je došlo vreme da se pređe sa reči na dela i da Španija to čini zbog "mira, koherentnosti i pravde", prenosi Pais.

Norveška zvanično priznala Palestinu

Premijer Norveške Jonas Gar Stura rekao je danas da je ta skandinavska zemlja donela odluku o zvaničnom priznanju Palestine kao državu.

Odluka stupa na snagu 28. maja, preneo je AP. "Ne može biti mira na Bliskom istoku ukoliko ne bude priznanja", rekao je Gar Stura i dodao da "Palestina ima osnovnu pravo na nezavisnu državu".

Nekoliko zemalja Evropske unije su prethodnih nedalja dale naznake da planiraju da priznaju Palestinu, jer smatraju da je rešenje sa dve države ključno za trajni mir u tom regionu. Norveška, koja nije član Evropske unije, ali uglavnom prati odluke Brisela, dugo je podržavala rešenje sa dve države, Izraela i Palestine.

"Teror su počinili Hamas i militantne grupe koje nisu pristalice dvodržavnog rešenja i države Izrael", istakao je lider norveške vlade.

Dosad, Palestinu su priznale 143 države od 193 članice Ujedinjenih nacija. Samo osam od 27 članica EU - Poljska, Bugarska, Mađarska, Češka, Rumunija, Slovačka, Švedska i Kipar - podržavaju Palestinu kao državu.

Izrael pozvao svoje ambasadore u Norveškoj i Irskoj na hitne konsultacije

Ministar spoljnih poslova Izraela, Izrael Kac pozvao je danas ambasadore te zemlje u Irskoj i Norveškoj na hitne konsultacije, jer je Norveška priznala Palestinu, dok se očekuje da i Irska danas saopšti vest o priznavanju palestinske nezavisnosti.

"Šaljem vrlo jasnu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće pustiti da ovo prođe u tišini", naveo je Kac, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da će učiniti isto i sa Španijom, ukoliko Madrid prizna Palestinu.

"Irska i Norveška nameravaju da pošalju poruku Palestincima i svetu - teror se isplati", rekao je Kac, dodajući da na taj način "nagrađuju Hamas i Iran".

Propalestinski demonstranti zauzeli zgradu univerziteta u Mastrihtu u Holandiji

Desetine propalestinskih demonstranata zauzele su zgradu Fakulteta umetnosti i društvenih nauka Univerziteta u Mastrihtu (UM) na jugu Holandije, javlja televizija L1 Niuvs.

Demonstranti su, kako se navodi, zauzeli zgradu fakulteta jutros. Univerzitet je privremeno obustavio nastavu na ovom fakultetu.

Propalestinski demonstranti zahtevaju da univerzitet prekine sve veze sa Izraelom.

Kako je za televiziju L1 Nieuvs rekao predstavnik Univerziteta u Mastrihtu Kun Avgustin još nije jasno koliko je tačno demonstranata u zgradi i da li su svi studenti. On je dodao da će nastava na ostalim fakultetima biti danas obnovljena.

Od početka maja, propalestinski studenti organizovali su demonstracije na univerzitetima u različitim gradovima Holandije, uključujući Amsterdam, Utreht, Groningen i druge, zahtevajući da univerziteti prekinu sve veze sa Izraelom.

Robert O'Brajen: SAD treba da uvedu sankcije zvaničnicima MKS koji traže hapšenje Netanijahua

Sjedinjene Američke Države trebalo bi da uvedu sankcije zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji traže hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, rekao je jedan od glavnih savetnika za spoljnu politiku republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trumpa, Robert O'Brajen.

O'Brajen se u Jerusalimu sastao sa Netanijahuom i drugim izraelskim zvaničnicima tokom višednevne posete Izraelu.

On je kritikovao odluku (MKS) da izda nalog za hapšenje Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta.

"Možemo uvesti sankcije na bankovne račune, ograničiti putovanja. Možemo da uvedemo vize ovim korumpiranim tužiocima i sudijama. Možemo da pokažemo da smo odlučni", rekao je O'Brajen za Rojters.

Sa njim su se složili i bivši američki ambasador u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Džon Rakolta, i bivši ambasador u Švajcarskoj Ed Mekmalen.