1. novembar 2023 11:40

Španska kraljevska porodica prvi put na okupu posle pet godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Španska kraljevska porodica prvi put na okupu posle pet godina

Foto: AP Photo/Manu Fernandez

MADRID - Španski kralj emeritus Huan Karlo Prvi doputovao je u Madrid prvi put posle pet godina, kako bi prisustvovao svečanoj večeri povodom 18. rođendana princeze Leonore i njenog polaganja zakletve kao prestolonaslednice.

On je u Španiju doputovao zajedno sa kraljicom emeritus Sofijom privatnim avionom koji su mu omogućili emir Abu Dabija i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Mohamed bin Zajed, prenosi El Pais.

Huan Karlos Prvi je posetu iskoristio i kako bi razgovarao sa sinom kraljem Filipom Šestim, prenosi list i dodaje da je prenoćio u kraljevskoj palati El Pardo.

Kraljevska porodica nije u potpunosti bila na okupu od 2018. godine, a kralj emeritus je 2020. godine napustio Španiju kako bi sprečio istragu o njegovom bogatstvu u inostranstvu.

U međuvremenu, istrage su obustavljene kako zbog nedostatka dokaza, tako i zbog imuniteta.

Ovo je peta poseta Huana Karlosa I Španiji otkako živi u Abu Dabiju, a u zemlji je boravio uglavnom kako bi prisustvovao regatama jedrilica.

Poslednji put kraljeva porodica se sastala u punom sastavu u novembru 2018. godine, povodom 80. rođendana kraljice Sofije. Filip VI, kraljica Leticija i Huan Karlos I takođe su se okupili na sahrani Elizabete Druge u Londonu, u septembru 2022, i nedavno na sahrani Konstantina Grčkog, brata kraljice emeritus Sofije u januaru.

Kralj Filip VI je navodno zamolio oca još 2022. godine da bude diskretniji u narednim posetama i izbegava medijski spektakl koji se pravi oko njegovih dolazaka.

Španska princeza Leonora je u utorak na svoj 18 rođendan položila zakletvu na svečanoj ceremoniji u Madridu, nakon čega je pozdrvljena ovacijama.

Prva u redu za tron, nakon toga je rekla da se tim činom obavezala na demokratske principe i vrednosti Španije i obećala vernost kralju, odnosno onome što ta titula simbolizuje.