20. maj 2024 15:27

Ministarka državne uprave razgovarala sa šefom ODIHR-a o predstojećim izborima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka državne uprave razgovarala sa šefom ODIHR-a o predstojećim izborima

Foto: TANJUG/MDULS/ Jasmina Mitrović

BEOGRAD - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević razgovarala je danas sa ambasadorom Lambertom Zanijerom, šefom Posmatračke misije Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o predstojećim lokalnim izborima.

Ministarka Žarić Kovačević je rekla da je ministarstvo na čijem je čelu uvek bilo spremno da implementira ODIHR preporuke, a koje su se odnosile na delokrug rada ministarstva, te da su efekti toga jasno vidljivi.

Zahvalila je ambasadoru Zanijeru na partnerskoj saradnji i naporima koje misija ODIHR-a ulaže u unapređenje kvaliteta izbornih procesa na svim nivoima, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne smaouprave.

Ministarka je izrazila nadu da će se uspešno partnerstvo nastaviti i u budućnosti i podsetila da je, shodno poslednjim zakonskim rešenjima u oblasti evidencije birača, odnosno usvajanjem Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, bilo neophodno izvršiti izmene u Jedinstvenom biračkom spisku, te da je to blagovremeno urađeno, uz instrukciju ministarstva i blisku saradnju sa referentima u jedinicama lokalne samouprave, dodaje se u saopštenju.

Tokom sastanka predstavnici ministarstva ukratko su predstavili najbitnije rezultate u dosadašnjem radu na unapređenju Jedinstvenog biračkog spiska, a koji su u najvećoj mogućoj meri doprineli ažurnosti ove evidencije, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, Vlada Srbije pozvala je ODIHR da posmatra lokalne izbore u Srbiji koji će se održati 2. juna 2024. godine, a eksperti ove misije proveravaće usklađenost izbornog procesa sa međunarodnim kriterijumima i standardima, kao i nacionalnim pravnim okvirom.