28. jun 2023 15:36

Nikodijević se sastao sa ambasadorom Izraela, razgovarali o saradnji dve zemlje i o Starom sajmištu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i ambasador Izraela Jahel Vilan, danas su u razgovoru, u zdanju Starog dvora, potvrdili veoma dobre političke i ekonomske odnose dveju zemalja, kao i da je potrebno sve učiniti kako bi se unapredilo viševekovno prijateljstvo između naša dva naroda,

Predsednik gradskog parlamenta je istakao da je tema razgovora bio i projekat "Memorijalni centar na Starom sajmištu", koji predstavlja mesto stradanja naših naroda, te da će zajedno raditi na obeležavanju svih značajnih jevrejskih spomenika u Beogradu, saopštio je Beoinfo.

Sagovornici su se složili da su oblasti u kojima je saradnja i do sada bila obimna, pre svega turizam, tehnologija i inovacije, te da će se ona nastaviti, kao i da je do sada veliki broj izraelskih investicija prisutan u srpskoj prestonici.

"Nastojimo da unapredimo saradnju Beograda i Tel Aviva, a tome će umnogome doprineti i povećanje broja direktnih letova između dva grada. Osim turizma, prostora ima za saradnju u oblasti IT sektora, a postoji mogućnost da se otvore kancelarije za izraelske kompanije koje se bave vodosnabdevanjem, kao i drugim delatnostima poput smart sitija i bezbednosti na internetu", rekao je Nikodijević.

Na sastanku je bilo reči i o kulturnoj saradnji i najavljeno je da će u novembru u Beogradu biti organizovan Festival izraelskog filma, dodaje se u saopštenju.