19. jul 2023 12:59

Izuzetne žene Srbije: Mural Jelisaveti Načić oslikan u centru Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izuzetne žene Srbije: Mural Jelisaveti Načić oslikan u centru Beograda

Foto: Boris Vatovec

BEOGRAD - U okviru projekta "Izuzetne žene Srbije" u Beogradu, u Jevremovoj 15, oslikan je mural posvećen prvoj srpskoj diplomiranoj arhitektici Jelisaveti Načić.

Autor ovog murala je Andrej Josifovski Pijanista, čije je rešenje izabrano na otvorenom konkursu za izradu murala izabranim ženama.

Sa 22 godine Jelisaveta Načić bila je prva diplomirana arhitektica u prvoj generaciji studenata koji su se školovali za ovu profesiju u Srbiji, uprkos neodobravanju njene porodice.

Osim što je bila prva žena u svojoj profesiji, bila je i jako uspešna i napredna u svojoj struci - projektovala je prvu modernu školsku zgradu (Osnovna škola Kralj Petar Prvi u Beogradu), prvu planski zidanu stambenu zgradu na Balkanu (kompleks radničkih stanova kod Bajlonijeve pijace), prvu bolnicu za tuberkulozu, prvu kružnu peć za izradu opeke, a zaslužna je i za projektovanje brojnih arhitektonskih znamenitosti u Srbiji, pre svega u Beogradu, poput Malog stepeništa na Kalemegdanu i crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu.

Radila je i urbanistički plan za Terazije, koji zbog Prvog svetskog rata nikada nije dovršen.

Neke od njenih građevina proglašene su i kultunim dobrom.

Diplomu je stekla zahvaljujući talentu, vrednom radu, ali i hrabrosti da se suprotstavi volji svojih roditelja, koji su se protivili njenom obrazovanju.

Odlučila je da svoje školovanje, u nedostatku očeve finansijske podrške, plati svojim mirazom.

Tako je pobedila niz rodno diskriminatornih zakona i praksi i postala jedno od najvažnijih imena u istoriji srpske arhitekture.

Projekat "Izuzetne žene Srbije" inicirala je Ambasada Kraljevine Holandije kako bi povećala vidljivost žena, uticala na poboljšanje njihovog položaja u društvu, i kroz pristupačnu uličnu umetnost predstavila holandsku politiku o ljudskim pravima. Izabrane žene su one koje su uradile nešto što je doprinelo emancipaciji žena, bilo u oblasti ljudskih prava, direktno doprinevši emancipaciji žena, ili u nekoj drugoj oblasti, a što je doprinelo borbi protiv stereotipa i utrlo put ženama danas.

Do sada je širom Srbije oslikano osam murala: u Kragujevcu, Grockoj, Tutinu, Aleksincu, Kruševcu, Beogradu, Nišu, a u narednom periodu planirano je da se izrade još dva.

Cilj projekta je da izabrane žene ostanu upamćene po svojim dostignućima i inspirišu mlade žene da idu njihovim stopama, kao i da motivišu društvo da poštuje i prizna žene i njihova dostignuća.

Projekat se realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Grad, Street art muzejom iz Amsterdama (Street Art Museum Amsterdam), udruženjem Street Art Belgrade, Centrom za ženske studije i lokalnim opštinama"