23. avgust 2023 11:55

Besplatni preventivni lekarski pregledi za Novobeograđane u "Kućici zdravlja"

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD, 23. avgusta (Tanjug) - Direktorka Doma zdravlja Novi Beograd Božica Novaković izjavila je danas da će stanovnicima Novog Beograda u naredne dve nedelje biti omogućeni besplatni preventivni lekarski pregledi u "Kućici zdravlja", postavljene kod zgrade opštine, svakim danom od 8.00 do 15.00 časova, bez uputa i bez zdravstvene knjižice.

"Pregledi će se obavljati određenim danima za određene ciljne grupe - sredom je dan za pregled penzionera, četvrtkom je prevencija očnih bolesti, petak je dan za žene, subota je ponovo dan za penzionere, nedeljom je porodični dan, ponedeljak je dan za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i utorkom je prevencija dijabetesa", rekla je Novaković za Tanjug.

Ona je navela da su u ove preglede uključeni pregledi specijalista opšte medicine, internista, specijalista pedijatrije, fizikalne medicine, oftalmologa, ultrazvučni pregledi radiologa, pregledi stomatologa koji će biti nedeljom kad je porodični dan...

Intext service Video

"Mi ćemo raditi ultrazvučne preglede i molimo sugrađane da oni kasnije odnesu taj izveštaj svom izabranom lekaru, radimo kompletan oftalmološki pregled, merenje nivoa glukoze u krvi, snimanje EKG, individualni zdravstveno-vaspitni rad", precizirala je Novaković, i dodala da će u okviru projekta biti angažovano 15 lekara i 30 medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja.

"Praksa je pokazala da ovim preventivnim pregledima možemo sprečiti nastanak brojnih bolesti i cilj ovih akcija je podizanje svesti naših sugrađana o važnosti preventivnih pregleda za očuvanje zdravlja", rekla je Novaković.

Predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan izjavio je da projekat "Kućica zdravlja" koji njegova opština realizuje u saradnji sa Domom zdravlja Novi Beograd treba da omogući Novobeograđanima nekoliko vrsta zdravstvenih pregleda koji oni mogu da obave besplatno i bez uputa, sve do 6. septembra.

Intext service Video

"Dobra je prilika da vodimo računa o zdravlju, jer je besplatno i svi sa opštine Novi Beograd mogu da budu korisnici ovih usluga, nezavisno od starosnog doba. Ovde ćemo posvetiti pažnju penzionerima, ženama, porodicama", rekao je Bovan i dodao da očekuje da će veliki broj sugrađana proći kroz "Kućicu zdravlja".

Intext service Video