30. avgust 2023 12:46

Deveta beogradska gimnazija rekonstruisana posle šest decenija

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Posle šest decenija potpuno je rekonstuisana Deveta beogradska gimnazija "Mihailo Petrović Alas" i dograđena sa 2.500 metara kvadratnih.

Novu zgradu obišao je danas gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji je istakao da je ovo veoma važna škola za Novi Beograd i da će se nastaviti sa ulaganjem u obnovu škola.

Intext service Video

Kako je dodao gradonačelnik, 1. septembra obići će i rekonstruisanu osnovnu školu "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Batajnici.

"Drago mi je što sam na čelu gradske uprave koja je finansirala jednu ovakvu rekonstrukciju. Odrastao sam u ovom kraju, išao u osnovnu školu. Ovo je deo Novog Beograda koji je prvi građen nakon Drugog svetskog rata, a ova škola ima poseban značaj za Beograda", rekao je Šapić.

Intext service Video

Gradonačelnik je dodao da način na koji je urađena ova škola pokazuje da pripada jednoj od najmodernih škola, daleko šire od Beograda i Srbije.

"Siguran sam da će učenici koji je pohađaju i koji će je pohađati, imati sve neophodne uslove da se pripreme za pravi život koji ih čeka nakon srednje škole", istakao je on.

Intext service Video

Šapić je naveo da je ova škola zaslužila jednu ovakvu rekonstrukciju, ali da to isto zaslužuju i druge.

Direktorka Devete beogradske gimnazije Tatjana Šuković rekla je da će škola sutra biti svečano otvorena i dodala da je velika čast što je školu posetio gradonačelnik i bivši predsednik opštine.

Ona je podsetila da je rekonstrukciju finansirao grad i nada se da će se učenici i osoblje truditi da sačuvaju školu.

Intext service Video

"Nadam se da će ovo biti rasadnik buduće intelektualne elite naše zemlje kako i do sada. Učenici će imati novo uređeno dvorište i park, novu fiskulturnu salu i salu za kondicionalne treninge. Prvi put će deca sa posebnim potrebama imati lift i za njih će biti obezbeđeni pristupi i prilazi svim prostorijama i kabinetima. Novina je da srednjoškolci prvi put dobijaju udžbenike koji će ih čekati na školskim klupama 1. septembra", kazala je Šuković.

Gradonačelnik i direktorka poželeli su svim učenicima uspešan početak nove školske godine.