4. decembar 2023 09:43

Zbog hladnog vremena prošireni kapaciteti u Privremenom prenoćištu za beskućnike

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Prve večeri, nakon što su u Beogradu zabeležene temperature ispod nule, u Privremenom prenoćištu za osobe bez krova nad glavom, boravila su 33 korisnika, a smeštajni kapaciteti su prošireni na 40 ležajeva.

Od otvaranja Prenoćišta ukupno je bilo 374 noćenja.

"Protekle noći kada su temperature bile u minusu imali smo ukupno 33 korisnika, a od toga pet žena. Kao i prošle godine kada smo krenuli sa 20 i došli do 31 kreveta, mi smo i ove godine krenuli sa 31 i proširili sada na 40 smeštajnih kapaciteta", rekao je za Tanjug Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta Beograd.

Intext service Video

Radno vreme Privremenog prenoćišta za beskućnike je od 20 časova uveče do 8 časova ujutru, precizirao je on.

"Korisnici kada uđu i registruju se, mogu da dobiju tople napitke, topao obrok i naravno da vode računa o svojoj ličnoj higijeni, imaju mokri čvor i da provedu noć na toplom mestu", rekao je Prica.

On je rekao da zaposleni sad već imaju iskustva iz prošle godine i da su pripremljeni na niske temperature.

"Ustaljeni nam je broj korisnika, najveći broj koji smo imali je 37, ali se kreće između 30 i 34 korisnika tokom noći", rekao je Prica.

Prema njegovim rečima, od 20. novembra bilo je 374 noćenja, a 47 različitih osoba, uključujući osam žena, koristilo je usluge Prenoćišta.

"Ovde uglavnom dolaze ljudi koji su srednjeg starosnog doba, većinom su muškarci između 40 i 60 godina, mnogi od njih poseduje lična dokumenta, 25 posto njih nema dokumenta, ali mi ih upućujemo u Centar za socijalni rad", rekao je Prica.