11. decembar 2023 11:47

Šapić: Ponašali smo se odgovorno, zadovoljan sam postignutim

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šapić: Ponašali smo se odgovorno, zadovoljan sam postignutim

Foto: TANJUG/SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

BEOGRAD - Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da se tokom svog mandata na čelu Beograda ponašao kao da će tu biti ceo mandat, da je izuzetno zadovoljan postignutim.

On je za K1 televiziju rekao da se njegov kabinet ponašao odgovorno i da je radio dugoročno.

Kako je rekao u lokalnoj upravi je već 14 godina i da u Beogradu sigurno ne postoji neko ko se toliko bavio tom oblašću, kao i da su njegovi rezultati i te kako merljivi.

"Vođenje Novog Beograda, najmnogoljudnije opštine u Srbiji, za mene je bila platforma za dalji rad i naravno da mi je kada sam došao na čelo grada bilo mnogo lakše, jer sam mogao da budem brz i operativan", istakao je Šapić.

Na pitanje o novogodišnjim vaučerima, koje po treći put dobijaju sva deca do četvrtog razreda srednje škole, kao i svi zaposleni u obrazovnim ustanovama, on je rekao da je najavio i besplatne vrtiće i udžbenike, kao i besplatni engleski jezik u vrtićima.

"Samo za te tri stvari obezbeđeno je 80 miliona evra godišnje iz postojećeg budžeta. Ove mere su najviše osporavane u smislu da nema para u gradskoj kasi za njih i niko nije verovao da će one biti realizovane", rekao je Šapić.

Dodao je da su sada besplatne usluge socijalne zaštite, koje su se nekad plaćale, poput usluge gerontodomaćice i personalnog asistenta, a podeljeno je i oko 200.000 besplatnih karata za bazene.

Takođe, rekao je, uvođenjem Servisnog centra, sa jedinstvenim brojem za sve gradske službe, građanima je olakšana komunikacija sa gradskim preduzećima i ustanovama.

"Za prvih šest meseci rada, Servisni centar je primio više od milion poziva, a ovakav sistem ne postoji ni u jednom gradu u ovom delu Evrope. Rezultat svega toga je da sada tačno znamo kakve probleme imaju naša komunalna preduzeća, pa sa nivoa Grada možemo da povlačimo poteze za probleme koje utvrdimo na terenu", rekao je on.

Ističe da je jedan od veoma važnih projekata i tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana, a dodao je i da je Vlada Srbije završila projekat "Novog savskog mosta", koji bi trebao da počne da se gradi

"Rekao sam da ukoliko tunel ne bude stigao, neće početi ni izgradnja mosta, jer je taj projekat objektivno povezan sa njim. Most bez tunela nema nikakvog smisla. Pre 15 dana, Vlada je potpisala ugovor sa izvođačima i napravljena je procena na 235 miliona evra. Projekat tunela uveliko sustiže most i to će biti jedan od najvećih saobraćajnih infrastrukturnih projekata u Beogradu", rekao je Šapić.

Govoreći o javnom prevozu on je rekao da je postavljeno prvih 1.000 informativnih tabli na stanicama širom Beograda.

Šapić je podsetio da je projekat toplodalekovoda iz Obrenovca bio zaustavljen poslednjih 25 godina, a da će nakon njegove realizacije toplotnom energijom direktno biti snabdevano više od polovine Novog Beograda.

Očekuje da početkom godine sav autobuski saobraćaj bude prebačen na Novi Beograd.

"Svi predstavljeni projekti prikazuju aktivnosti koje su pripremljene mnogo ranije, bez obzira na spekulacije o tome kada bi izbori mogli da budu raspisani", zaključio je Šapić.