12. januar 2024 13:22

Opština Novi Beograd postala "pet frendli": Dozvoljeno je uvođenje kućnih ljubimaca u prostorije opštine

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Elena Berd, ilustracija

BEOGRAD - Skupština Gradske opštine Novi Beograd usvojila je danas odluku o uvođenju kućnih ljubimaca u prostorije opštine, čime je i zvanično postala "pet frendli" opština.

Odluka o uvođenju kućnih ljubimaca u prostorije opštine Novi Beograd usvojena je na sednici Skupštine opštine 29. decembra 2023. godine, navodi se u saopštenju opštine.

Uvođenje pasa i mačka dozvoljeno je u šalter salu, uslužni centar, sve sale u zgradi opštine, kao i u prostoje mesnih zajednica na teritoriji opštine Novi Beograd.

Odlukom je precizirano da psi moraju biti na povodniku, mačke u transporeru, kao i da uvođenje opasnih pasa nije dozvoljeno.

Pored ovih uslova, navedeno je da kućni ljubimci koje građani povedu sa sobom u prostorije opštine moraju d budu vakcinisani protiv besnila i obeleženi u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Prema rečima predsednika opštine Bojana Bovana, uvođenje kućnih ljubimaca u tačno određene prostorije opštine, nastavak je brige lokalne uprave u oblasti zaštiti životinja i kućnih ljubimaca koja je intenzivirana prošle godine, uspostavljanjem saradnje sa Udruženjem Animal Rescue Serbia i formiranjem lokalnog tima volontera ARS NBGD.

"Nadamo se da će ova odluka biti od velike koristi vlasnicima kućnih ljubimaca. Uz pomoć lokalnog tima volontera ARS Novi Beograd želimo da premostimo neku vrstu jaza između njih i onih sugrađana koji nemaju ljubimce i uvedemo veći komunalni red", rekao je Bovan.

On dodaje da je tokom prošle godine štampano i na ulaze zgrada na Novom Beogradu zalepljeno 5.000 plakata kojima se apeluje na vlasnike kućnih ljubimaca da vode računa o higijeni.

"Sporovodićemo zanimljive radionce za najmlađe, kako bi pored ljubavi prema životinjama deca razvijala i osećaj odogovornosti, a planiramo i da posredstvom lokalnog ARS tima postanemo prva opština koja će imati registrovane hranitelje napuštenih životinja", istakao je predsednik opštine.