11. jun 2024 10:07

Spasovdanske večeri na platou ispred crkve Svetog Marka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Spasovdanske večeri na platou ispred crkve Svetog Marka

Foto: Tanjug

BEOGRAD - U okviru proslavljanja Spasovdana, slave grada Beograda održava se manifestacija Spasovdanske večeri, koje će se završiti 12. juna održavanjem koncerta na platou ispred crkve Svetog Marka.

Đakon Nemanja Radovanović iz crkve Svetog Marka rekao je za Tanjug da će se tada održati koncerti etno grupa, vokalnih izvođači i beogradskih kulturno-umetničkih društava i folklornih grupa.

"Večeras će nastupati kulturno umetnička društva od 19 časova, a sutra će imati izvođenje naša čuvena Pavlina Radovanović iz Orahovca sa Kosova i Metohije. Biće upriličen niz događaja kako bismo dočekali slavu Grada Beograda uzveličali još više i osetili i setili da je to naša zajednička slava. U navečerje prestoničke slave, u sredu, 12. juna, u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u 17 časova biće priređen svečani doček moštiju Prepodobnog oca našeg Justina Ćelijskog i čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Znamenje, a zatim će biti služeno praznično bdenije", rekao je Radovanović.

On je tokom trajanja manifestacije najavio posetu prvojerarha Ruske Zagranične Crkve, Mitropolita istočnoameričkog i njujorškog Nikolaja, koji će u Beograd doneti čudotvornu ikonu Majke Božje Znamenje.

Dodao je da će u četvrtak ujutru biti održana liturgija u hramu Svetog Save, gde će Patrijarh srpski Porfirije, zajedno sa mitropolitom Nikolajem služiti liturgiju.

"Svečana slavska litija sa kivotom sa svetim moštima Prepodobnog oca našeg Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Znamenje krenuće u 19 časova od Vaznesenjskog hrama ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Trga Slavija, gde će Patrijarh čitati delove iz svetog Jevanđelja", rekao je đakon.