9. jul 2024 12:45

Čamagić: Konkurs za vrtiće prošao dobro, prvi put na četiri opštine bez liste čekanja

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandra Čamagić izjavila je danas da je konkurs za vrtiće u Beogradu prošao bez problema i da po prvi put u četiri gradske opštine nema lista čekanja.

"Mi smo u konkurs krenuli sa 14.000 slobodnih mesta, u prvom pregledu smo imali 18.000 prijava. Nakon trijaže i rada komisija, izašle su preliminarne rang liste, onda smo imali rok za žalbu. Bilo je oko 3.600 žalbi, od toga je 1.700 pozitivno rešeno", rekla je ona za Tanjug.

Ona je nvela i da je grad u protekloj godini radio na proširenju kapaciteta u vrtićima i precizirala da na Savskom vencu, Starom gradu, u Obrenovcu i Sopotu nije bilo nikakvih žalbi i da nema lista čekanja.

Intext service Video

"Na Vračaru je bilo vrlo malo žalbi i odnosile su se na lokacije, tako da idemo ka tome da svako dete u Beogradu dobije mesto koje roditelji žele", rekla je ona.

Čamagić je rekla da se do kraja godine očekuju dva velika vrtića i Borči i Ovči, u Mladenovcu vrtić koji će biti centralni u tom naselju, i u Umčarima u objektu koji je bila stara škola i koji nije funkcionisao 50 godina.

Kako je najavila, sledeće godine biće otvoreni vrtići u Braće Jerković i na Novom Beogradu.

Intext service Video

Govoreći o opštinama i naseljima gde se najveći broj dece prijavljuje, Čamagić je rekla da uvek najviše prijava bude na najvećim opštinama Paliluli i Novom Beogradu, međutim ove godine je najveći pritisak biti na Voždovcu i Zemunu.

"Ako gledamo odnos mesta koje smo imali raspoloživih i broja prijavljenih, negde ove godine najveći je pritisak bio na Voždovcu, u Zemunu, imamo naravno i neke delove Zvezdare i leva obala Dunava", objasnila je Čamagić.

Kako je navela, žalbe su se najviše odnosile na lokacije samih vrtića.

"Mi imamo preko 300 objekata širom grada i roditelji gledaju da, iako upisuju tri želje, budu lokacijski raspoređeni najbliže ili poslu ili stanu, tako da su se na lokacije najviše odnosile žalbe", napomenula je Čamagić.

Kako je dodala, grad može da odobri i dodatni upis od 20 odsto, tamo gde ima kapaciteta.

(Kraj) avu/dž