3. oktobar 2024 19:00

CNN: Nove eksplozije u Bejrutu

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Fadi Tawil

BEJRUT - U Bejrutu se čuju glasne eksplozije a dim se diže iznad južnih predgrađa grada, izvestila je ekipa Si-En-En (CNN).

Izraelska vojska pozvala je danas stanovnike više od 20 gradova u južnom Libanu da odmah napuste svoje domove, jer je nastavila sa napadima na Hezbolah. Upozorenje se odnosi i na glavni grad provincije Nabatieh, preneo je Rojters.

Izrael, koji se skoro godinu dana bori protiv Hamasa u Gazi, poslao je svoje trupe u južni Liban nakon dvonedeljnih intenzivnih vazdušnih napada.

Tel Aviv navodi da je cilj njegovih operacija u Libanu da omogući desetinama hiljada svojih građana raseljenih zbog bombardovanja Hezbolaha tokom rata u Gazi da se bezbedno vrate kući.

Više od 1,2 miliona Libanaca raseljeno je zbog izraelskih napada, navela je libanska vlada. Libanska vojska je saopštila da su danas dva vojnika poginula u izraelskim napadima u odvojenim incidentima na jugu Libana.

U južnom predgrađu Bejruta, Dahije, gusto naseljenom kvartu u kojem Hezbolah ima vlast, danas se čulo nekoliko eksplozija i nekoliko velikih oblaka dima podiglo se nakon žestokih izraelskih napada.

U izraelskom vazdušnom napadu na Bejrut ubijeno devet osoba

Broj ubijenih u izraelskom vazdušnom napadu na stan u centru Bejruta porastao je danas na devet, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja.

Prethodno je saopšteno da je u napadu poginulo sedam osoba.

Kako je prenela agencija Asošijeted pres, Izrael je do sada napadao područja u kojima je pojačano prisustvo proiranske militantne grupe Hezbolah, ali je retko napadan centar glavnog grada. Navodi se da nije bilo upozorenja pre udara u sredu uveče, koji je pogodio stan u centru Bejruta nedaleko od sedišta Ujedinjenih nacija, kabineta premijera i parlamenta.

Nakon napada Hezbolahova jedinica civilne odbrane je saopštila da je ubijeno sedam njenih pripadnika.

Prema izveštaju televizije CNN, koja se poziva na izjavu ministra zdravlja Libana Firasa Abiada, 40 vatrogasaca i radnika hitne pomoći ubijeno je u Libanu u poslednja tri dana.

Pogođena zgrada u kojoj je smeštena kancelarija za medije Hezbolaha u Bejrutu

Zgrada u libanskoj prestonici Bejrutu u kojoj se nalazi kancelarija Hezbolaha za medije pogođena je danas više puta, saopštio je portparol tog libanskog pokreta.

Sprat na kojem se nalazi medijski biro Hezbolaha nije pogođen, naveo je on, preneo je BBC.

Libanski ogranak medijske kuće MTV objavio je snimke napada. Na snimcima se vidi gust dim koji se uzdiže iznad zgrade u kojoj se takođe nalazi nekoliko prodavnica i firmi.

Pogođena zgrada nalazi se u bloku drugih stambenih objekata u Bejrutu.

Izrael pozvao žitelje 20 gradova da napuste svoje domove u južnom Libanu

Izraelska vojska pozvala je danas stanovnike više od 20 gradova u južnom Libanu da odmah napuste svoje domove, jer je nastavila sa napadima na Hezbolah.

Upozorenje se odnosi i na glavni grad provincije Nabatieh, preneo je Rojters. Izrael, koji se skoro godinu dana bori protiv Hamasa u Gazi, poslao je svoje trupe u južni Liban nakon dvonedeljnih intenzivnih vazdušnih napada.

Tel Aviv navodi da je cilj njegovih operacija u Libanu da omogući desetinama hiljada svojih građana raseljenih zbog bombardovanja Hezbolaha tokom rata u Gazi da se bezbedno vrate kući. Više od 1,2 miliona Libanaca raseljeno je zbog izraelskih napada, navela je libanska vlada.

Libanska vojska je saopštila da su danas dva vojnika poginula u izraelskim napadima u odvojenim incidentima na jugu Libana, jedan u napadu na vojnu poštu i drugi u napadu na misiju libanskog Crvenog krsta.

U južnom predgrađu Bejruta, Dahije, gusto naseljenom kvartu u kojem Hezbolah ima vlast, danas se čulo nekoliko eksplozija i nekoliko velikih oblaka dima podiglo se nakon žestokih izraelskih napada. 

U izraelskim napadima od 8. oktobra 2023. u Libanu ubijene 1.974 osobe

U izraelskim napadima na Liban koji su počeli 8. oktobra prošle godine ubijene su 1.974 osobe među kojima 127 dece, saopštio je danas libanski ministar zdravlja Firas Abaid.

Abiad je rekao da su 9.384 osobe povređene, prenosi BBC.

Prethodno su u utorak libanske vlasti saopštile da su od početka sukoba između Izraela i Hezbolaha u Libanu poginule 1.873 osobe.

IDF i Šin Bet potvrdili ubistvo visokog zvaničnika Hamasa Ravhi Muštaha

Visoki zvaničnik Hamasa Ravhi Muštaha, koji je de fakto bio premijer Pojasa Gaze, ubijen je u izraelskom napadu pre nekoliko meseci, saopštili su danas Izraelske odbrambene snage (IDF) i obaveštajna služba Šin Bet.

Kako je objavio Tajms of Izrael, prema izvorima iz vojske i Šin Beta, Muštaha je bio meta napada koji je izvršen u pojasu Gaze pre tri meseca, zajedno sa zvaničnicima Hamasa Samehom al-Sirajem, koji je bio zadužen za bezbednosni portfelj u Hamasovom političkom birou i Sami Odehom, šefom Hamasovog "opšteg bezbednosnog mehanizma".

IDF je potvrdio da su njih trojica ubijena u napadu.

Napad, koji su izvršili borbeni avioni, ciljao je zvaničnike Hamasa dok su se krili u tunelu u severnom delu pojasa Gaze.

IDF je naveo da je imao "precizne obaveštajne podatke" da su oni u tunelu.

Izraelska vojska je opisala tunel u kome su zvaničnici Hamasa ubijeni kao "utvrđenu, opremljenu i složenu" podzemnu strukturu, koja je služila kao komandni i kontrolni centar koji je omogućavao višim oficirima da u njemu ostanu duže vreme.

Hamas nije potvrdio smrt svojih visokih oficira.

IDF je saopštio da Hamas krije gubitke da bi "sprečio gubitak morala i funkcionisanja svojih terorističkih operativaca".

Izraelska vojska je navela da je Muštaha bio desna ruka lidera Hamasa Jahje Sinvara i jedan od njegovih najbližih saradnika.

Iz izraelske vojske je navedeno i da je Muštaha bio uključen u donošenje vojnih odluka, dok je takođe bio šef civilne uprave Hamasa u pojasu Gaze, gde je bio zadužen za zarobljenike kao i za finansije.