11. oktobar 2024 11:26

Izraelska vojska: Istražujemo izveštaj o ranjavanju mirovnjaka na ispostavi UNIFIL-a

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Pamela Smith

BEJRUT - Izraelska vojska je saopštila da je primila izveštaje o šteti na ispostavi misije UN u južnom Libanu (UNIFIL) i ranjavanju dvojice mirovnjaka.

"Pre kratkog vremena primljen je izveštaj o oštećenju ispostave UNIFIL-a u oblasti A-Nakura. Prema izveštaju, kao posledica oštećenja isturenog uporišta povređena su dva pripadnika UNIFIL-a", navodi se u saopštenju izraelske vojske, prenosi Tajms of Izrael.

Kako je precizirao, incident se istražuje i njegovi detalji se ispituju.

Rojters je preneo, pozivajući se na izvore u UN, da je izraelska vojska pucala danas ponovo na posmatračku misiju UN u južnom Libanu, kao i da su tom prilikom ranjene dve osobe.

UN: Operacija mirovne misije UNIFIL-a u Libanu sve više ugrožena

Šef mirovnih misija Ujedinjenih nacija Žan-Pjer Lakroa izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da je bezbednost više od 10.400 pripadnika mirovnih snaga u Libanu (UNIFIL) "sve više ugrožena" i da su operacije praktično zaustavljene od kraja septembra, što se poklopilo sa eskalacijom napada Izraela na libansku militantnu grupu Hezbolah.

"Pripadnici mirovne misije bili su zatvoreni u svojim bazama i značajne vremenske periode proveli su u skloništu", rekao je Lakroa, navodeći da je UNIFIL spreman da podrži sve napore za postizanje diplomatskog rešenja sukoba.

UNIFIL je saopštio da su izraelske snage namerno pucale na položaje mirovne misije UN, kada su povređena dva pripadnika mirovnih snaga iz Indonezije.

Napade na svoje mirovne snage UNIFIL je okarakterisao kao "teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

Turska osudila napade Izraela na mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu - UNIFIL

Turska je osudila napade Izraela na mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), pozivajući međunarodnu zajednicu da obezbedi da se Izrael pridržava međunarodnog prava.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je kasno u četvrtak da će Ankara nastaviti da podržava slične mirovne inicijative i strukture.

"Napadi Izraela na snage UN, nakon masakra civila u Gazi, na Zapadnoj obali i u Libanu, događaju se jer smatra da njegovi zločini ostaju nekažnjeni", navodi tursko ministarstvo, preneo je Rojters.

Tursko osoblje učestvuje u UNIFIL-u.

Turska je prekinula sve trgovinske odnose sa Izraelom zbog napada na Pojas Gaze.