8. decembar 2022 12:37

Vučić: "Zvezdane staze" stigle u Srbiju - najinovativnija kompanija za e-vozila Rivijan otvorila centar u Beogradu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, na otvaranju tehnološkog centra američkog proizvođača električnih vozila Rivijan na Novom Beogradu, da su "zvezdane staze" stigle u Srbiju s obzirom da je došla jedna od najinovativnijih kompanija u svetu za e-vozila.

"Danas sam prvi put osetio kako to izgleda biti Žan Lik Pikard iz Zvezdanih staza i sedeti za komandama potpuno inteligentnog vozila na električnih pogon", rekao je Vučić.

Istakao je da se nada da je otvaranje tehološkog centra samo početak i prvi stadijum i da će se i proizvoditi ta električna vozila u Srbiji.

Poručio je da će država dati sve od sebe da čuva Rivijan u našoj zemlji.

"Rivijan će u naredne dve godine imati 500 zaposlenih u tehnološkom centru u Beogradu i Novom Sadu, ali verujem da je to samo početak", istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da je ponosan i čestitao građanima Srbije tom uspehu.

"Srbija je danas na inovativno-tehnološkoj mapi i RND i tehničkih centara u svetu sa najinovativnijom kompanijom u svetu bljesnula punim sjajem i zato svaki građanim treba da bude ponosan", rekao je Vučić i dodao da se nada da će u narednih mesec ili dva moći da objavi još neke dobre vesti.

U svakom slučaju ovo je jedna od najlepših vesti koju smo mogli da ponudimo našim građanima, dodao je on.

"Star trek je stigao u Srbiju, ovo je veliki uspeh i pobeda za Srbiju, ali i velika pobeda i zalog za budućnost i za Rivijan", naglasio je Vučić.

Predsednik je rekao da je dolazak Rivijana od posebnog značaja za Srbiju i da smo pokazali da možemo da dovedemo najbolje investitore.

"Rivijan je najinovativnija kompanija u celom svetu kada su u pitanju električna vozila, najboljeg iz sveta smo doveli u našu Srbiju. Mi smo to jedini uspeli u celoj Evropi, pošto imaju još u SAD i Kanadi i niko drugi u Evropi ne može time da se pohvali. To je nešto za šta živite, radite i borite se", naglasio je Vučić.

On je naveo da treba da radimo na povećanju naših kapaciteta, odličnog Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, ali i svih drugih, Elektrotehničkog i Mašinskog u Univerziteta u Beogradu, jer će biti potrebno još stručnih ljudi.

Vučić je kazao da treba još brže i više da se uđe u dualno obrazovanje, koje se pokazalo veoma dobro.

"Kada sam ušao u ovo vozilo, nema nijedno dugme da se pritisne pošto je sve na displeju ili na glasovnoj poruci", dodao je Vučić.

"Ove godine ćemo značajno preći i možda biti i blizu 1,3 ili 1,4 milijarde dolara trgovinske razmene sa SAD, koja raste svake godine, a ove će biti za više od 32 ili 33 odsto veća nego u 2021. Neka je jedan deo toga zasnovan na povećanju cena, ali jedan deo svakako nije. To su dobre vesti za nas", naveo je Vučić.

Podsetio je da američki NCR sada zapošljava više od 5.000 ljudi u Srbiji.

"Imao sam jutros neke druge sastanke, ali zvanični deo dana mi je počeo razgovorom sa ambasadorom Kristoferom Hilom, možete da zamislite naše teme, od Kosova do sankcija (Rusiji) i svega drugog - samo glavobolja, ali ovde vidite za šta živite i za šta se borite", naveo je Vučić.

Zahvalio je ambasadoru Hilu na pomoći našoj zemlji i poželeo kompaniji Rivijan uspeh u poslovanju.