23. maj 2023 14:05

Konkurs NLB banke završen svečanom dodelom nagrada za najbolje projekte u organskoj proizvodnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Konkurs NLB banke završen svečanom dodelom nagrada za najbolje projekte u organskoj proizvodnji

Foto: Tanjug video

NOVI SAD - Tradicionalni Organik konkurs NLB komercijalne banke (Organic) danas je i zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom iznosu od dva i po miliona dinara za najbolje projekte iz oblasti proizvodnje, prerade i ponude organskih proizvoda, na 90. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Na dvanaesti Organik konkurs ove godine je pristiglo 50 projekata, devet iz Centralne Srbije, 18 iz Vojvodine, sedam iz Južne Srbije, osam iz Beograda, pet iz Zapadne i tri iz Istočne Srbije.

 

Najveći broj - 26 prijava - potekao je od gazdinstava koje se bave biljnom proizvodnjom, šest prijava pristiglo je od onih koji se bave stočarstvom i pčelarstvom, dok je 12 od onih koje se bave mešovitom proizvodnjom, kao i šest prijava u kategoriji uslužni ugostiteljski objekat.

Glavna nagrada u iznosu od 1.000.000 dinara dodeljena je Radmili Ćirić, poljoprivrednom proizvođaču iz sela Pasjač, kod Pirota.

Ove godine prvi put su dodeljene i tri specijalne nagrade u iznosu od 500.000 dinara za damu koja se bavi organskom proizvodnjom, Tatijani Božović iz Arilja.

Nagrada mladoj osobi starosti do 40 godina uručena je Darku Batiniću iz Lazareva, dok je nagrada za uslužni ugostiteljski objekat koji u svojoj ponudi ima makar jedan proizvod organskog porekla iz Srbije dodeljena Marku Orloviću iz Kraljeva.

"Pored toga što uzgajam organsko voće i povrće, imam i piljaru u kojoj ih prodajem, ali i kuhinju u kojoj pripremam zdrave obroke. Svaka podrška znači, pa će i ovaj novac dobro doći za razvoj proizvodnje", rekao je dobitnik Marko Orlović.

Nagrada NLB Komercijalne banke mnogo znači i Darku Batiniću, pčelaru iz okoline Zrenjanina, koji je jedan od prvih organskih pčelara u Srbiji.

"Mnogo je zahtevno organsko pčelarstvo, jer se mora ispoštovati mnogo uslova, od čistih zona za pašu pčela, preko upotrebe sredstava za zaštitu od bolesti, ima mnogo papirologije, jer svaki korak mora biti dokumentovan da ispunjavamo uslove. Ali to je i pomoglo organskom pčelarstvu da se razvija u Srbiji", smatra Darko Batinić.

Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB komercijalne banke naveo je da ta banka drži gotovo 30 odsto tržišta kada je reč o agraru i da godinama unazad nastupaju kao apsolutni lideri u isplati subvencionisanih kredita za poljoprivrednike, kako po broju kredita, tako i po iznosu.

Zbog toga, kaže, imaju posebnu odgovornost da podrže poljoprivrednike koji se bave organskom proizvodnjom.

"Organska proizvodnja jeste budućnost kojoj treba da se okrenemo i mi kao banka koja apsolutno podržava održivo poslovanje smo tu u svim kreditnim proizvodima i to pod povoljnijim uslovima jer smatramo da upravo treba pomoći teži i dugotrajniji način proizvodnje. Ovi ljudi koji se bave organskom proizvodnjom su pravi heroji jer način na koji rade, stepen ulaganja i vreme za koje se to vraća je mnogo duže nego kod klasične poljoprivrede i upravo zato mi želimo da im pomognemo, da iza nas i za našu decu ostane nezagađena priroda", istakao je Vuković.

Organik konkurs ove godine je održan po 12. put i ukupno je bilo 696 prijavljenih projekata iz cele zemlje, od kojih je do sada nagrađeno 46 najboljih i najodrživih ideja.