30. maj 2023 16:34

AmCham: Kompaniji Ikea dodeljeno priznanje ESG Šampion 2023

Izvor: TANJUG

podeli vest

AmCham: Kompaniji Ikea dodeljeno priznanje ESG Šampion 2023

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) i konsultantska kompanija Kearney (Karni) dodelili su danas u Beogradu kompaniji IKEA Srbija titulu "ESG Šampion" za 2023. godinu.

Kako je rečeno na dodeli priznanja, Ikea je ovu titulu zaslužila, jer je pokazala i najviši stepen zrelosti u primeni principa ESG na lokalnom tržištu (kriterijumi u oblasti zaštite životne sredine, socijalne politike i korporativnog upravljanja), što su potvrdila višemesečna istraživanja sprovedena među kompanijama članicama AmCham.

Kako je kazao menadžer Karnija Dušan Beočanin, AmCham i konsultantska kuća Karni prepoznajući značajne napore koje kompanije ulažu u oblastima zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja sprovele su među svojim članicama istraživanje o primeni ESG (Environmental, Social, Governance) principa i standarda u lokalnom kontekstu.

Cilj te inicijative, kako je objasnio, bio je davanje priznanja kompanijama koje postižu najbolje rezultate u ovim oblastima, kao i isticanje najboljih ESG praksi na srpskom tržištu, ali i otvaranje diskusije o najčešćim greškama koje kompanije prave u implementaciji ESG strategija i načinima na koje ih je moguće prevazići.

Potpredsednik AmCham Ronald Zeliger kazao je da rezultati sprovedenog istraživanja pokazuju rasti značaj pitanja održivosti među kompanijama koje posluju u Srbiji.

"Vidljivo je povećanje svesti o važnosti dosledne implementacije ESG strategija za privlačenje investicija i razvoj poslovanja, upravljanje rizicima, povezivanje sa zaposlenima, krajnjim potrošačima, i ostvarivanje pozitivnog društvenog uticaja", kazao je on.

Zeliger je naveo i da čak 94 anketiranih kompanija članica AmCham prepoznaje da je sprovođenje ESG strategije veoma važno za privlačenje investicija.

Prema njegovim rečima, istraživanje je pokazalo i to da, što je kompanija veća, to su snažniji napori u pripremi i realizaciji ESG strategija.

"Kroz svoje lance snabdevanja i lokalna partnerstva, ove kompanije imaju posebnu odgovornost da rade na daljem osnaživanju malih i srednjih preduzeća (MSP) i da sprovode ESG principe, što će im pomoći da postanu konkurentniji na globalnom tržištu, da privuku održive investicije, ali i da iskoriste prednosti dodatnih izvora finansiranja.

Izvršni direktor Karnija Marko Derča naveo je da ESG postaje važna tema za kompanije u Srbiji, što je ohrabrujuće i da vodi značajnom napretku.

"Ovom inicijativom omogućavamo povratnu informaciju velikom broju kompanija koje inače ne bi imale priliku da dobiju uvid u svoju ESG zrelost", kazao je on i dodao da će se nastaviti sa ulaganjima u projekat ESG Šampion kako u Srbiji, tako i u ostalim zemljama u regionu.

Ovo priznanje ispred kompanije IKEA primila je Ekaterina Egorova, izvršna direktorka IKEA South East Ekaterina Egorova, koja je kazala da je to priznanje veoma važno za tu kompaniju.