29. septembar 2023 13:10

Zoran Đorđević: Dostavljanje komunalnih računa preko pošte je obaveza i štedi novac

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević pozvao je danas komunalna preduzeća da potpišu ugovor o poslovnoj saradnji sa poštom, kako bi svi njihovi računi bili izrađivani i građanima dostavljani preko pošte, jer je to, kako je istakao na sastanku sa gradonačelnicima i predsednicima opština njihova obaveza čijim poštovanjem bi na dobitku bili i oni i Pošta Srbije.

Pozvao ih je da to urade u naredna tri meseca kako bi od sledeće godine bila poštovana ova zakonska obaveza, koja se prema njegovim rečima izbegava u 50 odsto slučajeva i naveo da će Pošta Srbije u protivnom biti prinuđena da posegne za tužbama.

"Time što se računi za komunalne usluge u polovini slučajeva ne izrađuju i ne dostavljaju preko Pošte Srbije, naše preduzeće godišnje gubi oko milijardu dinara. Gube i oni koji izbegavaju ovu obavezu, koju propisuje Zakon o poštanskim uslugama, jer su usluge pošte jeftinije od onih koje oni trenutno koriste, pošto skuplje plaćaju izradu računa i isplaćuju plate za radnike koji račune raznose", rekao je on.

Service Photo Gallery

To je ilustrovao primerom jedne lokalne samouprave u Srbiji, koju nije želeo da imenuje, a gde se za izradu i dostavu računa 88.000 korisnika komunalnih računa godišnje potroše 43 miliona dinara, dok bi ti troškovi ukoliko bi se koristile poštine usluge iznosili malo više od 19 miliona dinara.

"Mi predlažemo sistem objedinjene naplate i ovo pokrećemo kako bismo pomogli da lokalne samouprave uštede novac koji bi koristile za neke druge svrhe", rekao je Đorđević.

Dodao je da bi koristi od toga imali i građani jer bi sve komunalne usluge plaćali jednim računom i tako imali i manje troškove provizije.