2. novembar 2023 13:02

Pošta Srbije predstavila marku sa likom Mustafe Kemala Ataturka

Izvor: TANJUG

Foto: JP POŠTA SRBIJE/VUK BRANKOVIĆ

BEOGRAD - Povodom 100 godina od proglašenja Republike Turske, Pošta Srbije zajedno sa Ambasadom Turske u Srbiji predstavila je danas marku sa likom Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Republike Turske.

Prigodno filatelističko izdanje predstavili su ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj i v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Đorđević je iskazao zadovoljstvo zbog promocije posebnog izdanja marke čiji je cilj da zlatno doba odnosa dve zemlje podigne na još viši nivo.

Dodao je da je Turska nezamenjivi partner Srbiji, a da se prijateljski odnosi turskog i srpskog predsednika potvrđuju i u ovoj godini, u kojoj se obeležava 100 godina postojanja Turske.

"Predsednik Erdogan je i dok je bio gradonačelnik Istanbula, kasnije kao predsednik vlade zacrtao taj put... Drago mi je što je u Srbiji prepoznao partnera, što je to podignuto na viši nivo i što Srbija danas za razliku od nekih ranijh vremena ima podršku ovako važne zemlje kao što je Turska", rekao je Đorđević.

Aksoj je naveo da prigodnu poštansku marku koju je Pošta Srbije objavila povodom stogodišnjice od proglašenja Republike vidi kao najlepši znak tursko-srpskog prijateljstva.

Iskazao je zadovoljstvo što dve zemlje žive u zlatnom dobu svojih odnosa, dodajući da iz dana u dan jačaju veze na polju politike, ekonomije i kulture.

Istakao je da je trgovinska razmena dve zemlje dostigla 2,3 milijarde dolara, a da je u poslednjih pet godina potpisano 26 sporazuma iz različitih oblasti.

Prigodna filatelistička emisija "100 godina od osnivanja Republike Turske” sadrži jednu prigodnu marku u formi bloka, koverat prvog dana i prigodan žig. Objavljena je u stručnoj saradnji sa Ambasadom Republike Turske.

Umetnička realizacija izdanja delo je Bobana Savića, akademskog slikara, kreatora maraka Pošte Srbije.