4. januar 2024 15:03

Mališanima uručene nagrade konkursa Pošta Srbije "Pismo Božić Bati"

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Pošta Srbije proglasila je danas pobednike i dodelila nagrade dečijeg literarnog i likovnog konkursa "Pismo Božić Bati” na svečanosti održanoj na prazničnom festivalu "Zimska bajka” u Savskom parku Beograda na vodi.

Obraćajući se brojnoj deci i njihovim roditeljima i nastavnicima, v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević je istakao da je članovima žirija bilo teško da od pristiglih na konkursu odaberu najbolje dečije radove.

"Deca su najiskrenija u željama i onome kako svet vide, i zato cenimo sve ono što deca pišu, jer kroz to vidimo za čime čeznu i šta mi treba da radimo. Deca su svima nama inspiracija za bolju budućnost", naveo je Đorđević.
Intext service Video

Predsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković istakao je da ja na konkurs pristiglo nekoliko hiljada pisanih i likovnih radova, i da je žiri presvashodno gledao da li su to deca sama radila.

"Mislim da smo pored svih muka koje smo imali da zaista nagradimo najbolje, izuzeno počastvovani kao žiri što smo imali priliku da buduće kolege pisce i slikare još kao male prepoznamo", naveo je Janković.

Intext service Video

Na trećem nagradnom konkursu „Pismo Božić Bati“ učestvovala su deca do 12 godina iz cele Srbije, a žiri su činili književnici Janković, Gordana Vlajić i Aleksandra Mihajlović, kao i kreatori poštanskih maraka iz Radne jedinice "Srbijamarka” Pošte Srbije.

Prvo mesto osvojili su David Mitrović (8) iz Prilužja kod Kosovske Mitrovice kao autor pobedničke pesme "Božićna bajka” i Jakob Petraš (10) iz Selenče za crtež koji snažno dočarava prazničnu atmosferu.

Druga mesta osvojili su Lena Ljubičić (11) iz Mrčajevaca, za priču "Božić” i Emina Mamužić (6) iz Subotice, za likovni rad koji dočarava zimski ambijent.

Treće nagrade pripale su Mileni Kaplanović (9) iz Nove Varoši za priču „Božićna bajka” i Sofiji Holms (10) iz Kruševca za likovni rad u kome se vešto igra svetlosnim detaljima.

Service Photo Gallery

U grupnoj konkurenciji, prve nagrade pripale su predškolskoj ustanovi "Lasta” iz Golupca za kolektivni literarni rad "Knjiga želja” i prvom razredu osnovne škole "Miroslav Antić” iz Beograda za crtež u originalnom formatu poštanske marke.

Drugo mesto osvojili su učenici drugog razreda osnovne škole "Nikola Tesla” iz Novog Sada za priče i pesmice, kao i deca iz vrtića pri školi "Branko Radičević” u Aleksandrovu koji su crtežima i ilustracijama ispričali priču o Božiću i običajima na ovaj praznik.

Treće mesto za splet priča i pesama zauzeli su učenici trćeg i četvrtog razreda, članovi literarno-dramske sekcije osnovne škole "Akademik Milenko Šušić” iz Guče, kao i učenici drugog razreda škole "Josif Pančić” iz Beograda za praznični ukras od crteža.

Specijalne nagrade dodeljene su za likovne grupne radove učenicima četvrtog, petog i šestog razreda osnovne šđkole "Stefan Dečanski” iz Beograda, učenicima drugo i četvrtog razreda osnovne škole "6. oktobar” iz Kikinde, kao i šestacima "Veljka Ramadanovića” iz Beograda, koje predstavlja Teodora Stijepović, autorka priče "Pismo Božić Bati”.

Pobednicima konkursa uručeni su kao nagrade Pošte Srbije vaučeri za tehniku, sportsku odeću i obuću i drugu sportsku opremu, a najmlađi posetioci dobili su slatke paketiće.