13. februar 2024 14:37

Ziđin Koper privremeno obustavila radove u rudniku "Novo Cerovo"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ziđin Koper privremeno obustavila radove u rudniku "Novo Cerovo"

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić, arhiva

NOVO CEROVO - Kompanija Srbija Ziđin Koper privremeno obustavlja proizvodnju u rudniku "Novo Cerovo" jer je blokada puta koju sprovodi nekoliko meštana sela Krivelj dovela do prekida snabdevanja rudnika repromaterijalom.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, pošto su iscrpljene i sve zalihe dizela, eksplozivnih sredstava, kugli i ostalog, a sve rezerve repromaterijala istrošene, površinski kop "Novo Cerovo" mora privremeno da obustavi rad.

"Na poslu će ostati samo broj neophodan za održavanje kopa u ovakvoj situaciji, što je propisano Zakonom o rudarstvu", rekao je upravnik "Novog Cerova" Dragan Ilić.

Iako je morala da obustavi proizvodnju u najmlađem rudniku, dodaju, kompanija je organizovala održavanje na licu mesta i za to angažovala nekolicinu od ukupno 280 radnika.

"Stoje nam sve mašine! Bojimo se da radnici ne odu na prinudne odmore. Nadamo se da će blokade prestati, jer nam je cilj da radimo i primamo punu platu", kaže rukovodilac elektromašinskog održavanja u "Novom Cerovu" Ivan Ivanović.

Ovo je potvrdio i referent za nabavku energenata Marko Milosavljević koji je istakao da su u problemu zbog goriva.

"Mehanizacija nam stoji zbog nedostatka dizela, jer cisterne ne mogu da prođu blokade. Zalihe u rezervoaru su na minimumu, pa utovarne mašine i kamioni stoje. Identična situacija je i u Fabrici drobljenja i mlevenja u 'Novom Cerovu' ", rekao je Milosavljević.

Zamenica rukovodioca Fabrike drobljenja i mlevenja u "Novom Cerovu" Jelena Trajković rekla je da su zbog blokade puta iscrpljene su zalihe repromaterijala koji je neophodan za preradu rude.

"Fabrika će morati da uđe u zastoj, a jedan deo radnika biće upućen na godišnji odmor", kaže Trajković.

Rukovodilac radionice za flotiranje Dobrica Fujkić rekao je da je situacija alarmantna, jer nemaju dovoljno repromaterijala za normalan rad fabrike.

"Još juče smo obavestili ljude da će neki morati da idu na prinudne odmore, pa su radnici veoma uznemireni. Neki se s pravom i ljute, jer ispaštaju zbog blokada", rekao je Fujkić.

Iz kompanije navode da Srbija Ziđin Koper poštuje srpske zakone, pridržava se svih postojećih sporazuma i aktivno traži dijalog sa organizatorima blokade, lokalnim vlastima i Vladom Srbije kako bi se blokada puta rešila mirnim putem.