18. maj 2024 16:00

Mijailović: U Srbiji osigurano samo 15 odsto poljoprivrednih površina i useva

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

NOVI SAD - Globos osiguranje je već godinama unazad glavni sponzor novosadskog Sajma poljoprivrede, a predsednik OMR grupe, u čijem sastavu je Globos osiguranje, Ostoja Mijailović najavio je nastavak saradnje i tom prilikom istakao da je u Srbiji osigurano samo 15 odsto poljoprivrednih površina i useva.

Mijailović je u razgovoru za Tanjug naveo da u početku nije bio svestan značaja koji ovaj sajam ima za Srbiju i samu Vojvodinu.

"Kada sam prve godine došao ovde, doneli smo odluku da napravimo dugogodišnju saradnju sa sajmom", rekao je Mijailović.

Intext service Video

Podsetio je da je Globos osiguranje, nakon prošlogodišnje oluje, u potpunosti finansirao sanaciju novosadskog sajma.

"Direktor sajma mi je danas rekao da je sajam i veći nego što je bio, odnosno da ima više prostora", kazao je Mijailović.

Naglašava da su prošle godine sva osiguranja u Srbiji pretrpela gubitke na poljoprivrednim polisama.

"Zato što je u Srbiji samo 15 odsto useva i poljoprivrednih površina osigurano. Kada bi se 50 odsto poljoprivrednih površina u Srbiji osiguralo, polisno osiguranje bi bilo znatno jeftinije i osiguranja bi imale manje rizike", naveo je.

Mijailović dodaje da u Srbiji ne postoji kultura kada je u pitanju poljoprivredno osiguranje, kao i da time poljoprivrednici dosta rizikuju.

Intext service Video

"Poljoprivrednici treba više da ulaze u osiguranje, a ukupna polisa osiguranja će padati samim tim što veće površine budu osigurane", poručio je Mijailović.

Međunarodni sajam poljoprivrede okupio je u Novom Sadu više od 1.200 izlagača iz 40 zemalja i Srbije.

Fokus je na održivoj poljoprivredi, a posetioce očekuje prezentacija najnovijih tehničkih i tehnoloških dostignuća u agraru, primene nauke u poljoprivredi, izložba organske hrane, kao i one sa oznakama geografskog porekla, bogatstvo domaćeg genofonda, najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, proizvodi i usluge iz najudaljenijih krajeva svet.

Sajam će trajati do 23. maja.