16. oktobar 2023 20:20

EIB jača podršku zelenoj tranziciji, digitalizaciji i povezivanju u regionu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

TIRANA - Potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Tereza Červinjska danas je na Samitu lidera Berlinskog procesa u Tirani ponovila posvećenost EIB većoj povezanosti, zelenoj i digitalnoj tranziciji i snažnijim sistemima obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Kao ključni učesnik u davanju doprinosa Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, EIB Global podržaće novi razvojni plan za pomenutu regiju, tako što će pospešiti nastojanja u okviru Inicijative za pravednu tranziciju, kako bi pomogao regionu da iskoristi mogućnosti koje proizilaze iz energetske tranzicije.

"Mi smo kao i uvek posvećeni podršci procesu proširenja, što doprinosi većoj povezanosti i boljoj zelenoj tranziciji, uz punu korist od digitalne agende i jačanja obrazovnih i zdravstvenih sistema", izjavila Červinjska, saopšteno je iz EIB.

Kako se navodi, od 2009. godine, EIB je obezbedila blizu 11 milijardi evra za finansiranje investicija u javnom i privatnom sektora na Zapadnom Balkanu.

"Finansirali smo transevropske energetske mreže i obezbedili inkluzivno finansiranje za mala i srednja preduzeća - investicije koje fizički i ekonomski povezuju region sa Evropskom unijom i podstiču konvergenciju", rekla je potpredsednica Evropske investicione banke.

Kako navodi, u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom i drugim partnerima u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan (VBIF), EIB Global aktivno sprovodi održive investicije, uključujući implementaciju projekata čiste i obnovljive energije u javnom sektoru i među malim i srednjim preduzećima.

Naglašava da je banka već ugovorila oko 700 miliona evra investicija u 2023. godini, a "ovakvi projekti pokazuju odlučnost da podstakne održivi rast i poboljša investicionu klimu u regionu".

"Svi se slažemo oko potrebe za boljim upravljanjem, jednostavnijim propisima, korišćenjem digitalne tranzicije, povećanjem konkurentnosti, jačanjem trgovine i povećanjem uloge privatnog sektora, kao i bržim korišćenjem obnovljive energije", dodala je Červinjska.

Istakla je i da u potpunosti shvata da ove preporuke nije lako primeniti.

"Međutim, verujemo da zajedno, uključujući i Berlinski proces, možemo iskoristiti proces pristupanja da podstaknemo konvergenciju i ubrzamo napredak regiona ka članstvu u EU", poručila je.

Prema njenim rečima, jačanje regionalne povezanosti i ekonomskih odnosa važan je element procesa konvergencije.

Napominje se da je u 2023. godini, EIB Global finansirao 120 miliona evra dodatnih kredita, pored ostalog, i za projekat rehabilitacije puteva u Srbiji, koji će transportnu mrežu učiniti bezbednijom i snažnijom i tako podstaći ekonomski rast.

Kao dugogodišnji partner Zapadnog Balkana, EIB je od 2009. uložila blizu 11 milijardi evra u vitalnu infrastrukturu regiona, otvaranje novih radnih mesta, inovacije i drugo, dodaje se u saopštenju EIB.