14. maj 2024 18:35

Kompanija MOL otvorila u Mađarskoj kompleks poliola vredan 1,3 milijarde evra

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Northfoto, ilustracija

BUDIMPEŠTA - Mađarska kompanija MOL saopštila je danas da je otvorila kompleks poliola vredan 1,3 milijarde evra u mađarskom mestu Tisaujvaroš sa kapacitetom od oko 200.000 tona poliola godišnje.

Tokom ceremonije povodom završetka te svoje najveće organske investicije, koja označava značajnu prekretnicu za kompaniju, obratii su se i premijer Mađarske Viktor Orban i predsednik i izvršni direktor kompanije MOL Zolt Hernadi, napominje se u saopštenju.

Temeljac kompleksa postavljen je u septembru 2019. godine, a glavne jedinice su transportovane u Tisaujvaroš između te i naredne godine, uglavnom vodenim putevima, nakon čega je usledio završetak kompleksa za proizvodnju vodonik-peroksida, propilen-oksida, poliola i propilen glikola.

Pored četiri glavna postrojenja, izgrađeni su i pilot-fabrika poliola, laboratorija za osiguranje kvaliteta i, u Sasalombati, Centar za istraživanje i razvoj.

U saopštenju se navodi da je MOL grupa jedini entitet u Mađarskoj i u centralnoj i istočnoj Evropi, koji pokriva ceo lanac vrednosti - od prerade nafte do proizvodnje poliola, plastične sirovine koja ima široku upotrebu.