1. jun 2024 10:43

Regionalni samit ministara finansija od 13. do 15. juna u Bečićima

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Life and Times, ilustracija

BEČIĆI - Jedanaesti po redu Regionalni samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava, pod nazivom "Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima slabog privrednog rasta u evrozoni", biće održan od 13. do 15. juna u Bečićima, sa ciljem razvoja dijaloga i unapređenja saradnje svih finansijskih institucija regiona.

Samit će, u hotelu "Splendid", okupiti ključne kreatore fiskalne i monetarne politike zemalja regiona, predstavnike najvažnijih međunarodnih finansijskih institucija i vodeće ljude najvećih banaka, kompanija i osiguravajućih društava iz celog regiona, najavili su organizatori.

Ovogodišnje okupljanje biće prilika za razmenu mišljenja o perspektivama regiona u ovoj i narednim godinama.

Samit će biti prilika da se od kreatora fiskalne i monetarne politike čuje na koji način je moguće ublažiti negativne posledice nepovoljnih globalnih kretanja koje se odnose na ratni sukob u Ukrajini i na Bliskom Istoku, tenzije na Korejskom poluostrvu, trgovinski rat između SAD i Kine, potencijalnu krizu suverenog duga nekih zemalja, kao i permanentnu zabrinutost za životnu sredinu i negativni uticaj klimatskih promena.

Pitanja koja će biti predmet dvodnevne rasprave ovogodišnjeg samita jesu na koji način se efikasnim upravljanjem javnim investicijama doprinosi ubrzanju privredne aktivnosti, da li je kriza suverenog duga realna opasnost za neke zemlje regiona, postoji li strukturni deficit, da li je kvalitet institucija dostigao željeni nivo i koliko su institucije nezavisne od izvršne vlasti.

Regionalni samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava organizuje Savez ekonomista Srbije (SES) pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva finansija Crne Gore, Centralne banke Crne Gore i Poreske uprave Crne Gore.