19. jun 2024 11:44

Popis poljoprivrede u Crnoj Gori od 1. oktobra do 1. decembra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Popis poljoprivrede u Crnoj Gori od 1. oktobra do 1. decembra

Foto: Shutterstock.com/Alex Traveler, ilustracija

PODGORICA - Popis poljoprivrede u Crnoj Gori, koji treba da ukaže na realno stanje ovog sektora i obezbedi međunarodno uporedive podatke o strukturi poljoprivrede i poljoprivrednim gazdinstavima, održaće se u periodu od 1. oktobra do 1. decembra ove godine.

Generalni direktor Direktorata za poljoprivredu u ministarstvu Crne Gore Miroslav Cimbaljević ističe da je suština popisa da se prikupe strukturni podaci o površini korišćenog poljoprivrednog zemljišta po kategorijama korišćenja, brojnom stanju stoke po vrstama i kategorijama, licima koja rade u poljoprivrednoj proizvodnji sa posebnim fokusom prema polu, mašinama, objektima i slično.

"Na osnovu rezultata popisa doneće se odluke i strategije daljeg razvoja. Metodologija i celi pristup popisu su na vrlo visokom nivou", rekao je Cimbaljević za podgoričke Vijesti.

Popisom poljoprivrede obuhvataju se poljoprivredna gazdinstva koja imaju najmanje 5.000 kvadratnih metara korišćenog poljoprivrednog zemljišta, 3.000 kvadrata oranica, 1.000 kvadrata zasada aromatičnog, Iekovitog i začinskog bilja, cveća i ukrasnog bilja, semena i rasada, kao i 1.000 kvadrata pod zasadima voća, jagodičastog i orašastog voća, vinograda, maslinjaka, rasadnika i drugih višegodišnjih zasada.

Obavezni popis je i za gazdinstva koja imaju najmanje 100 kvadratnih metara pod plastenicima, 100 kvadratnih metara prostora za uzgoj pečuraka, deset košnica i najmanje jedno takozvano uslovno grlo.

Uslovno grlo je međunarodna opšteprihvaćena jedinica za životinju ili skup životinja težine 500 kilograma računajući najveću težinu proizvodne kategorije (1 krava/bik, 2 junice, 10 ovaca, 10 koza, 150 pilića, 200 koka nosilja itd).

Ovo će biti četvrti popis poljoprivrede koji se organizuje u Crnoj Gori u poslednjih sto godina, a prvi sa novijom metodologijam, koju zahteva Evropska unija.

Prvi podaci ovog popisa biće poznati u roku od 90 dana od njegovog završetka, a za potrebe popisa Vlada je utvrdila predlog zakona koji se nalazi u skupštinskoj proceduri i čije se usvajanje očekuje uskoro.

Nosilac popisa je Uprava za statistiku - Monstat.