27. jun 2024 21:12

EU i EBRD sa 2,5 miliona evra pomažu sektor energetike u Crnoj Gori

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU i EBRD sa 2,5 miliona evra pomažu sektor energetike u Crnoj Gori

Foto: Shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

PODGORICA  - Predstavnici Evropske unije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su sporazum vredan 2,5 miliona evra za pomoć Crnoj Gori u vezi sa energetskom sigurnosti, investicionom klimom i upravljanjem kompanijama u državnom vlasništvu.

EBRD će, kako je saopšteno, podržati unapređenje regulatornog okvira koji promoviše obnovljivu energiju i integraciju crnogorskog u evropska i regionalna tržišta električne energije, što je ključno za zelenu tranziciju i integraciju Crne Gore u EU, preneo je RTCG.

Banka će, takođe, promovisati veću efikasnost i dobro upravljanje u državnim preduzećima.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa potvrdila je još jednom snažnu podršku pristupanju Crne Gore EU, kao i čvrstu opredeljenost EU da pomogne Crnoj Gori u sprovođenju preostalih reformi.

Šef Kancelarije EBRD-a za Crnu Goru Remon Zakarija naveo je da ta finansijska istitucija rado ulazi u partnerstvo s EU kako bi podržala Crnu Goru u unapređenju i sprovođenju ključnih reformi u energetskom sektoru i korporativnom upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu.

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović naglasio je da taj resor odlično sarađuje s Delegacijom EU, koja pomno prati i podržava sprovođenje energetske tranzicije u Crnoj Gori.

"Jedan od primera za to je finansijska i tehnička podrška koju nam obezbeđuju u kontinuitetu, kroz različite programe kako bi reforme bile sprovedene na kvalitetan način i u skladu sa predviđenim rokovima, što će se u krajnjoj liniji pozitivno odraziti na ispunjenje standarda iz Poglavlja 15, a EBRD se, kao potpisnik sporazuma, još jednom pokazala kao naš pouzdan partner kada su u pitanju ključni projekti iz energetike", naveo je Mujović.