17. jul 2024 12:13

Novih 15 inovativnih ideja studenata na startap kampu ParkUP

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ ESB Professional, ilustracija

BEOGRAD - Novih 15 inovativnih ideja studenata predstavilo se u završnici studentskog startap kampa "ParkUP!" u Naučno-tehnološkom parku Beograd, koji je okupio više od 90 akademaca iz cele Srbije, saopšteno je danas iz NTP Beograd.

Startap kamp je održan od 11. do 16. jula, a prvog dana studenti su bili podeljeni u timove i pred njima su bili izazovi iz pet oblasti, za koje je bilo potrebno da definišu problem i dođu do rešenja.

Simulirajući razvoj jednog startapa, studentski timovi su kroz interaktivna predavanja i radionice, i rad sa iskusnim ekspertima u oblasti razvoja poslovanja, za samo tri radna dana i vikend, razvili svoje inovativne startap ideje i predstavili ih u završnici programa pred stručnim žirijem.

Od inovativnih proizvoda u oblasti poljoprivrede i urbanog baštovanstva, aplikacije namenjene pomoći osobama sa dijabetesom, VR naočara za detekciju oftalmoloških oboljenja, rešenja za odbranu od fišing napada, tehnoloških rešenja u sportovima poput košarke i golfa, studenti su pokazali veliku kreativnost i interesovanje za razvoj inovacija.

Studentikinja četvrte godine Elektotehničkog fakulteta u Beogradu Milena Đurić kazala je da je "ParkUp" bio jedinstveno iskustvo i da joj je najviše značilo što je dobila priliku da upozna mentore, kolege koji imaju iste ambicije kao i ona i da naučim kako se razvija jedan startap.

"Većina mladih koji žele da se bave ovim vidom preduzetništva ne zna odakle da počne, šta da radi sa svojom idejom, a tokom programa smo upravo stekli uvide o narednim koracima, kako da validiramo problem, istražimo tržište, prepoznamo konkurenciju, kao i kome možemo da se obratimo za pomoć i mentorstvo, što je neprocenljvo. Učešćem na "ParkUP-u" sam pokazala sebi da granice ne postoje kad nešto zaista zeliš i zato bih ga preporučila svima koje interesuje preduzetništvo, jer je to može biti šest najkorisnijih dana leta za jednog studenta", rekla je Đurić.

"ParkUP!" je prvi studentski startap program u Srbiji, kreiran sa ciljem da ohrabri mlade da zakorače u startap svet i steknu znanja i veštine za tehnološko preduzetništvo.

Do sada je kroz njega prošlo više od 400 studenata sa beogradskog univerziteta, a ove godine "ParkUP!" je po prvi put otvorio vrata i studentima sa fakulteta iz cele Srbije - od Niša, Kragujevca, Zrenjanina, Novog Sada, Bora, Užica...

Ovogodišnji "ParkUP!" Naučno-tehnološki park Beograd realizovao je u okviru Programa promocije i popularizacije inovacione delatnosti Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, uz podršku projekta Tehnopark Srbija 2.

Naučno-tehnološki park Beograd pruža podršku startap kompanijama ili timovima kao i rastućim tehnološko-razvojnim kompanijama u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga.

Od osnivanja 2015. godine NTP Beograd je podržao razvoj više od 220 tehnoloških kompanija u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga.

Kompanije članice danas izvoze u više od 60 zemalja sveta i zapošljavaju više od 2.500 visoko-obrazovanih radnika.