18. jul 2024 18:25

Početkom avgusta javni poziv za subvencije za mere energetske efikasnosti u Šapcu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/GRAD ŠABAC

ŠABAC - Početkom avgusta očekuje se raspisivanje javnog poziva za unapređenje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima u Šapcu, saopšteno je danas na tribini koju su organizovali Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad Šabac, s ciljem da se građani upoznali sa novim javnim pozivom i benefitima ulaganja u energetsku efikasnost.

Pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović rekla je da su Ministarstvo i Grad Šabac za subvencije u ovoj godini izdvojili 25 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Građani mogu da dobiju subvencije i do 65 odsto vrednosti radova kako bi zamenili stolariju, poboljšali izolaciju i fasadu, promenili neefikasne kotlove ili ugradili toplotne pumpe, solarne kolektore i panele za proizvodnju električne energije. Ovaj projekat realizuje se u 137 gradova i opština u kojima građani imaju priliku da dobiju subvencije i ostvare uštede u potrošnji energije", rekla je Vukadinović.

Service Photo Gallery

Ona je istakla da se u Srbiji troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek, zbog čega ministarstvo podržava domaćinstva da unaprede energetsku efikasnost.

"U poslednje tri godine sanirali smo više od 30.000 domaćinstava, dok će se do kraja 2027. godine ukupno sanirati oko 70.000 domaćinstava. Sprovođenjem ovih mera mogu se ostvariti uštede do 30 odsto, značajno povećati komfor življenja i smanjiti emisije štetnih gasova", rekla je pomoćnica ministarke.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić rekao je da je 274 domaćinstva u poslednje tri godine dobilo subvencije za koje su Grad i Ministarstvo izdvojili 20 miliona dinara.

"Ove godine obezbedili smo 25 miliona čime pokazujemo brigu za sugrađane i životnu sredinu. Danas smo ih upoznali sa subvencijama koje su odličan primer partnerstva države i grada. Nadam se da će građani biti zadovoljni i da ćemo imati još veći broj prijavljenih na novi javni poziv, koji će biti raspisan početkom avgusta", rekao je Pajić.

Na tribinama u Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Subotici, Požarevcu, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Nišu, Požegi, Svilajncu, Kruševcu i Užicu građani će imati priliku da dobiju neophodne informacije kako da se prijave za subvencije koje se dodeljuju u cilju rekonstrukcije i unapređivanja energetske efikasnosti u stanovima i porodičnim kućama, kao i da se informišu o benefitima ulaganja u energetsku efikasnost, dodaje se u saopštenju.