22. jul 2024 19:28

Tavares: Stelantis zainteresovan za Ekspo, razgovaraćemo o tome sa Vladom Srbije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NEBOJŠA RAUS

KRAGUJEVAC - Izvršni direktor Stelantisa Karlos Tavares izjavio je danas za Tanjug, nakon predloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se uspostavi saradnja sa Stelantisom u vezi sa organizovanjem Ekspo izložbe u Beogradu 2027. godine, da su zainteresovani i da će o tome razgovarati sa Vladom Srbije.

Vučić je na svečanosti povodom početka probne proizvodnje električnog modela fijat grande panda u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu rekao da je Stelantis vlasnik 20 odsto kompanije Archer koja proizvodi letelice koje bi mogle da se koriste kao taksi vozila." Otvaramo razgovore za Ekspo. Videćemo šta ćemo tu moći i sa Stelantisom da uradimo”, rekao je Vučić.

Service Photo Gallery

Na pitanje kako to komentariše, Tavares je rekao:

"Naravno, jedna od diskusija koju ćemo imati sa Vladom Srbije jeste u kojoj meri se izvozni potencijal Stelantisa može pokazati svetu kroz Svetsku izložbu Ekspo koja će se održati u Beogradu 2027. godine. Tako da ćemo o tome razgovarati otvoreno, pa ćemo videti", rekao je Tavares.

Memorandum sa EU o sirovinama dobar potez za Srbiju

Karlos Tavares izjavio je danas da je Memorandum o strateškom partnerstvu u oblasti mineralnih sirovina koji je Srbija potpisala sa EU prošle nedelje veoma dobar potez za Srbiju po pitanju litijuma, jer će to u narednih 10 godina biti "čista hemija" i tehnologija koja je ljudima potrebna.

"Kao što sam rekao, najveća slabost električnih vozila je pristupačnost. Da biste smanjili cenu električnih vozila, potrebno je da imate manje baterije, jer baterije predstavljaju više od 40 odsto ukupnih troškova proizvodnje automobila", rekao je Tavares odgovorajući na pitanje Tanjuga šta misli o prošlonedeljnom memorandumu potpisanom između EU i Srbije o strateškom partnerstvu u oblasti mineralnih sirovina, koje podrazumeva proizvodnju novih baterija i električnih automobila.

Kako kaže, ako želite da smanjite troškove, potrebno je da smanjite veličinu baterija i takođe smanjite težinu baterija.

Da biste to uradili, potrebne su vam efikasnije ćelije baterije, dodao je Tavares.

Kina je izazov, moramo da odgovorimo boljim kvalitetom i nižom cenom vozila

Kineska automobilska industrija predstavlja veliki izazov na koji možemo da odgovorimo samo boljim kvalitetom i nižom cenom vozila, kao i privlačnim proizvodima i snažnim brendovima, izjavio je danas izvršni direktor kompanije Stelantisa Karlos Tavares.

On je naveo da se Stelantis priprema za prvu isporuku električnih vozila (EV) kineske komapanije Lipmotor (Leapmotor) na evropsko tržište koja prema planu treba da se realizuje u potpunosti u 2024. godini.

Stelantis je prošle godine postao strateški vlasnik udela od oko 20 odsto u kompaniji Lipmotor sa investicijom od 1,5 milijardi evra kako bi osnažio globalno poslovanje Lipmotora u oblasti električnih vozila.

U pitanju je prva takva globalna saradnja u oblasti električnih vozila između vodećeg proizvođača automobila i kineskog proizvođača NEV vozila.