27. jul 2024 11:08

Vučević stigao u manastir Žiča, obilazi projekat rehabilitacije saobraćajnica

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KRALJEVO - Premijer Miloš Vučević stigao je u manastir Žiča kod Kraljeva, u okviru kojeg je u junu ove godine završen projekat rehabilitacije pristupnih saobraćajnica i platoa.

Pored Vučevića, u delegaciji su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, a dočekali su ih ministar kulture Nikola Selaković, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić. Kako je ranije saopšteno, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture je izdvojilo 91 milion dinara za uređenje pristupnih saobraćajnica i platoa na ulazu u manastir.

Radovi su ispred i u blizini manastira počeli u septembru prošle godine. Planirano je bilo da se završe do avgusta ove godine, ali su okončani u junu.

Intext service Video

Manastir Žiča, u dolini Ibra, nedaleko od Kraljeva, datira iz prve polovine 13. veka, a podigao ga je prvi kralj Srbije, Stefan Nemanjić, da bi u toj svetinji kasnije bilo krunisano čak sedam srpskih kraljeva iz te dinastije. 

Do kraja godine nova deonica Moravskog koridora od Kruševca do Vrnjačke Banje

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas prilikom obilaska gradilišta Moravskog koridora da će do kraja godine biti puštena nova deonica tog autoputa, od Kruševca do Vrnjačke banje.

"Ogroman je značaj Moravskog koridora. Po prvi put centralna Srbija će dobiti autoput punog profila. I time život učiniti lakšim i bezbednijim i stvoriti preduslove da nam narod ostane, da nam živi i u Rasinskom i u Raškom i u Moravičkom okrugu", rekao je Vučević za Tanjug, odgovarajući na pitanje koliko je značajan Moravski koridor.

Intext service Video

Podsetio je da Moravski koridor počinje od Pojata i Kruševca, i da ide do Preljine, odnosno Čačka, preko Trstenika, Vrnjačke banje i Kraljeva.

Service Photo Gallery

"Spajamo tri okruga, spajamo ljude i činimo im život i bezbednijim i boljim i stvaramo uslove za dolazak novih investicija, uz autoput idu industrijske zone", rekao je premijer i dodao da će ovaj deo Srbije po završetku koridora biti umrežen, kako je zaslužio. 

Vučević: Konstruktivan razgovor sa poljoprivrednicima, nema problema sa izvozom ulja

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas da je imao konstruktivne, ali teške razgovore sa predstavnicima Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije, kao i sa predstavnicima kompanija proizvođača jestivih ulja sa kojim je razgovarao o subvencijama za sertifikaciju.

Vučević je u toku obilaska radova na petlji Adrani sektori 3 Moravskog koridora za Tanjug rekao da postoji mnogo problema sa kojima se suočavamo, kako je rekao, oko zabrane uvoza mleka, zatim i izvoza jestivog ulja.

Intext service Video

"Tu postoje različiti uglovi gledanja poljoprivrednika i oni koji proizvode ulje, otkupne cene, prodajne cene ulja. I da vidimo, da probamo da nađemo taj neki izbalansirani odnos, da mogu da zarade i farmeri i prozvođači", izjavio je Vučević.

Intext service Video

Dodao je da je važno naći izbalansirani odnos, kako je rekao, da se ne bi upropastio biznis uljarima koji imaju legalno i legitimno pravo da zarađuju. "Deo sastanka sa poljoprivrednicima je bio zaista težak, ali konstruktivan. Verujem da su čuli od mene šta je realno, šta država može da uradi i da te stvari nisu male. Ja ne mogu da im obećam neke stvari koje ne možemo da uradimo, jer mi moramo da vodimo računa i o poljoprivredi, ali i o prosveti, i o građevini, i o saobraćaju, i o vojsci, i o policiji, i o zdravstvu, i o sportu", napomenuo je Vučević.

Vučević i Vesić obilaze radove na petlji Adrani Moravskog koridora

Predsednik Vlade Miloš Vučević obilazi radove na petlji Adrani sektori 3 Moravskog koridora zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.

Intext service Video

Pored premijera i ministra prisutni su i pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miroslav Alempić, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, generalni direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Vučević će prilikom obilaska pozdraviti radnike.

Service Photo Gallery

Denivelisana raskrsnica "Adrani" (Deonica 3) se nalazi na 81. kilometru auto-puta, severozapadno od Grada Kraljeva, između Državnog puta IB reda br. 22 i železničke pruge (Stalać- Kraljevo- Požega) na jugu i Zapadne Morave na severu.