1. avgust 2024 10:29

Begović: Nauka ima sve važniju ulogu, važno je da podržimo mlade inovatore

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović oceniila je danas da će države koje svoju ekonomiju budu bazirale na razvoju znanja biti one koje će voditi svet, kao i da Srbija ima veliki potencijal kada su u pitanju mladi inovatori i da je važno da im se pruži podrška u svakom smislu.

"Razvija se i bioekonomija koja se zasniva na znanju, ulaganje u znanje je ulaganje u budućnost. Biznis modeli su se promenili, male komapnije koje nastaju na inovacijama, postaju velike kompanije. Njih osnivaju dvoje troje, mladih i u početnim fazama to nije klasična firma, pa im tako treba mentorski rad i finansijska pomoć kako bi razvili i ideju i izašli na tržište, regionalno, pa i svetsko. Tome služe Naučno tehološki parkovi (NTP)", rekla je Begović za Tanjug.

Ministarka je istakla da mladi u NTP u Srbiji dobijaju mentore, finansijsku podršku da razvijaju svoju ideju, i u Srbiji ima preko 700 startapova.

Intext service Video

"S obzirom da imamo preko 700 startap kompanija koje rastu 20, 30 odsto godišnje i da se ovo dalje razvija u Srbiji, potrebno je da ulažemo još više u ovaj segment društva", ocenila je Begović.

Prvi NTP otvoren je u Beogradu 2015. godine, zatim 2020. u Čačku i Nišu, a 2021. u Novom Sadu i sada se proširuju kapaciteti, dodala je Begović, jer već sada preko 350 kompanija posluje u tim NTP, a preko 4.000 mladih ljudi je zaposleno u tim firmama.

"Sutra počinju radovi na proširenju NTP Čačak, takođe u Kruševcu ćemo imati industrijski NTP, za one koji su više orijentisani ka proizvodnji", rekla je Begović.

Kada je reč o BIO4 kampusu, ministarka je objasnila da je zamišljen kao kompleks visoko obrazovnih ustanova i naučnih instituta i NTP za startap kompanije.

Intext service Video

"Biće prisutne i privatne kompanije, želimo da se Srbija vidi kao mesto kreacije u mestu biotehnologija, veštačke inteligencije i informatike. BIO4 kao jedna platforma za saradnju između nauke i privatnih kompanija koje imaju dobre mehanizme. Privatne kompanije će imati prisutp najboljim studentima, ali i nfrastrukturu, jer ćemo uložiti u opremu", rekla je Begović.

Dodala je da je otvoren javni poziv za privatne kompanije da iskažu interesovanje za prostor u BIO4 kampusu, i objasnila da je važno da se kroz ovaj proces uvidi i šta je to što im je potrebno u tehničkom, i svakom drugom smislu.

Ministarka je rekla i da veštačka inteligencija posebno u medicini ima veliki značaj, navodeći da je izuzetno korisna i da kod istraživanja i plasiranja inovativnih lekova skraćuje proces, koji nekada traje i do 15 godina.

"Nauka će uzeti najbolje od veštačke inteligencije. Mislim da će biti fantastičan alat u oblasti medicine. Skraćuje vreme, kada razvijate lek prođe 15 goina da izađe na tržište. Veštačka inteligancija ta brzina obrade velikog broja podataka koju može da podrži, značajno može da skrati taj proces na pet, šest, sedam godina", rekla je Begović.

Govoreći o primeni nauke u poljoprivredi, ministarka je objasnila da živimo u periodu promena kada u klasičnu poljoprivredu ulazi tehnologija.

"Biosens institut je posvećen digitalizaciji poljoprivrede. Senzori, robotika, tamo je sada ceo sistem vezan za subvecnije za poljoprivredu i poljprivreda je krenula u tom smeru. Holandija je primer, oni nemaju preterano kvalitetno zemljište, ali su razvili uz pomoć nauke jednu od najmoćnijih poljoprivreda u svetu", rekla je Begović.

Specijalizovana izložba EKSPO2027 koja se održava u Srbiji biće značajna prilika za saradnju investitora i naučnika, najavila je Begović, i ocenila da je Srbija kao domaćin predstavljena kao zemlja inovacija.