5. avgust 2024 20:23

Ministarstvo privrede raspisalo javne pozive za pomoć preduzetnicima i malim preduzećima

Izvor: TANJUG

Foto: shutterstock.com/George Rudy, ilustracija

BEOGRAD - Ministarstvo privrede raspisalo je danas dva javna poziva, za Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme i za dodelu bespovratnih sredstava Programa razvojna šansa - linija za prerađivačku industriju u 2024. godini.

Kako je saopšteno, Program razvojna šansa - linija za prerađivačku industriju u 2024. godini, ministarstvo sprovodi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i Bankom Poštanskom Štedionicom A. D. Beograd.

Putem ovog Programa, Ministarstvo privrede dodeljuje bespovratna sredstva mikro, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama za nabavku opreme, nekretnina, postrojenja i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje.

"Privredni subjekti mogu ostvariti pravo na dodelu bespovratnih sredstava u iznosu do 50 odsto od neto vrednosti investicionog ulaganja. Minimalna sopstvena sredstva privrednog subjekta koji podnosi zahtev iznose pet odsto od ukupne neto vrednosti investicionog ulaganja, dok će ostatak biti obezbeđen iz kredita poslovne banke", navodi se u saopštenju.

Ukupna sredstva za realizaciju ovog programa, koja su obezbeđena iz državnog budžeta iznose 600 miliona dinara.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. maja 2025. godine.

Drugi javni poziv, Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme, namenjen je malim i mikro preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama.

Za realizaciju ovog programa iz budžeta Srbije opredeljena su sredstva u iznosu od 800 miliona dinara.

U saradnji države sa bankama i lizing kompanijama, privrednim subjektima su omogućeni povoljni krediti i bespovratna sredstva.

Svi zainteresovani privredni subjekti zahtev za bespovratnu pomoć podnose zajedno sa kreditnim zahtevom u jednoj od banaka ili lizing kompanija koji su partneri na programu, što su banke Poštanska štedionica, OTP, Procredit, NLB, AIK, Halk, Intesa, Eurobank direktna, kao i Intesa leasing, OTP leasing i Erste leasing.

Ministarstvo kroz program sufinansira nabavku nove proizvodne opreme i opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenjivih dobara i izvođenje građevinskih radova u iznosu do 50 odsto neto vrednosti opreme, dok se 45 odsto finansira iz kredita banaka ili lizing kompanija, a pet odsto je učešće samog privrednog subjekta.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do kraja godine.

Ministarka privrede Adrijana Mesarović u intervjuu za Tanjug ranije je najavila ove pomoći ministarstva, navodeći da će programi biti jedan od najvećih impulsa ka malom sektoru.

"Do utorka puštamo dva velika programa - što je ukupno do sada deset. Oni će predstavljati verovatno jedan od najvećih impulsa ka malom sektoru", rekla je Mesarović.

Ona je istakla da u Srbiji posluje oko 340.000 preduzetnika, a da prema statistici u proseku bar dva člana porodice žive od jednog preduzetnika.

"Tako da dolazimo do brojke od skoro 700.000 naših sugrađana koji žive od malih poslova i apsolutno mislim da fokus Ministarstva privrede mora biti i ka malom sektoru", naglasila je Mesarović.

Mesarović dodaje da Ministarstvo privrede radi na setu novih programa koji će biti predstavljeni najkasnije do jeseni, sa fokusom na izvozno orijentisane aktivnosti.