14. avgust 2024 14:18

Tabaković: Inflacija će se u narednom periodu kretati u granicama cilja

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će inflacija u Srbiji nastaviti da se kreće u granicama cilja i u naredne dve godine.

Ona je na prezentaciji izveštaja o inflaciji, rekla da će inflacija najpre usporiti na četiri odsto krajem ove godine, a zatim će se tokom naredne godine postepeno približiti centralnoj vrednosti cilja od tri odsto.

"Kao i u većini drugih zemalja. Bazna infacija  se od maja kreće na višem nivou od ukupne. Prethodnih meseci ona se stabilizovala na nivou od oko pet odsto međugodišnje. Ipak očekujemo da i bazna inflacija uspori do kraja godine i približi se ukupnoj inflaciji u narednoj godini", rekla je Tabaković.

Navela je i da je prethodni period obeležio povratak inflacije  u granice cilja i dalji pad inflacijskog očekivanja što je omogućilo da centralna banka započne ublažavanje monetarne politike.

Tabaković je rekla i da je rast BDP u prvoj polovini godine bio brži od očekivanog, zbog čega je projekcija privrednog rasta za ovu godinu povećana na 3,8 odsto uz kako je naglasila dalje ubrzanje na četiri do pet odsto u naredne dve godine. 

Očekujem da se svaka banka oglasi pojedinačno o zakonu o kamatama

Tabaković je izjavila da su banke u ponedeljak dobile nacrt Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji bi trebalo da trajno uredi kamatne stope kod gotovo svih kredita i obezbediti da korisnicima ne mogu biti naplaćene previsoke kamate koje ne odgovaraju trenutnim tržišnim uslovima.

Istakla je da se očekuje da se svaka banka oglasi pojedinačno o predloženim izmena, dodajući da bi krajem godine novi zakon trebalo da stupi na snagu, kada istekne trenutna mera o ograničenju kamata na stambene kredite.

"Prvo ćemo razgovarati sa bankama, a zatim sledi javna rasprava, ne u smislu javnog slušanja, već pod kojom podrazumevamo javno oglašavanje nacrta gde celokupna javnost ima mogućnost da se oglasi o tim izmenama", rekla je Tabaković.

Naglasila je da će se o detaljima tog zakona govorit kada se postigne prvo konsenzus sa bankama, a onda će ono što se naziva javnom raspravom biti dostupno i ostalima. 

Prema njenim rečima, taj zakon mora da postigne "vin-vin situaciju", odnosno da niko ne gubi, a da svi dobiju. 

Svaki potencijal treba pretvoriti u realnumogućnost

Guvernerka je izjavila da je ona neko ko smatra da svaki potencijal treba pretvoriti u realnu mogućnost.

Tabaković je u NBS na predstavljanju izveštaja o inflaciji kazala da je litijum i šansa i potencijal Srbije.

Prema njenim rečima, litijum je šansa za povećaće bruto domaćeg proizvoda, ali je ipak istakla da je stručna analiza neophodna važna.

"Inteligencija svakog od nas je potencijal ,ali jedino ako taj potencijal  prevedemo u neko znanje i obrazovanje, mi smo ga pretvorili u mogućnost da nešto stvaramo i radimo. Ali ni inteligencije i znanje nisu po sebi dobrobit i korist", naglasila je guverner centralne banke Srbije.